Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handelsområden

Ny undersökning: Här är centrumen som haft det tuffast under pandemin

Publicerad: 1 februari 2021, 09:34

Foto: Andreas Dyrberg Skog

Köpcentrum som är beroende av turism, modehandel eller arbetsplatser i anslutning till dem har haft det tuffare under pandemin. Det konstaterar HUI och NCSC i en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

NCSCHUI

– De mest utsatta centrumen är beroende av turism, modehandel eller en arbetande dagbefolkning, medan biltillgängliga eller bostadsnära centrum har kommit lindrigare undan, säger Monica Bruvik, senior analytiker på HUI Research i en kommentar.

2019 hade köpcentrum och handelsområden en positiv omsättningsutveckling på 2,1 procent, skriver HUI Research och Nordic Council of Shopping Centers, NCSC, i rapporten Svenska köpcentrum 2021.

Från mars 2020 och framåt har situationen emellertid varit tuffare på grund av coronapandemin.

Modedestinationer, som ligger i anslutning till kontorsområden eller dit konsumenterna måste ta sig med bil har varit extra utsatta.

Samma gäller för de som är beroende av turism, shoppingturism och gränshandel.

Däremot menar HUI och NCSC att bostadsområdescentrum, stadsdelscentrum, storbutikscentrum och handelsområden haft en bättre utveckling.

Det handlar om att de har verksamheter vilka gynnats av pandemin samt att det är är lätt att besöka dem på ett pandemivänligt sätt.

– Innan pandemin gick utvecklingen för köpcentrumbranschen i rätt riktning. Arbetet med att skapa attraktiva platser med en balanserad mix av dagligvaror, detaljhandel och service hade tagit form. När pandemin slog till förändrades konsumenternas beteenden över en natt och året har inneburit stora utmaningar för branschen, säger NCSC:s vd Kajsa Hernell.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

NCSCHUI

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev