Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Handelsområden

Lugn start på mellandagsrean: ”Nästan hela butiken för sig själv”

Publicerad: 27 december 2021, 10:38

Elins Esplanad i Skövde.

Foto: Mats Aasman

Blandad bild inför mellandagarna – nya restriktioner tycks bädda för lugnare tempo.


Ämnen i artikeln:

HandelnCorona

Den intensiva julperioden i handeln är avslutad. Många butiker och handelsområden fortsätter dock med reor och köperbjudanden under mellandagarna, som sträcker sig från annandag jul till nyårsafton. Ofta handlar det om att sälja de varor och produkter som blivit kvar i lagren efter julhandeln. 

I år verkar dock intresset från kunderna i den fysiska handeln vara något svalare än vanligt. 

Galleria Trädgården i halländska Varberg såg ingen markant kundrusning när de slog upp portarna till sin mellandagsrea i går, rapporterar Hallands Nyheter. Trots det finns det en förhoppning om att försäljningen blir bra i år, enligt flera butiksägare som tidningen talat med. 

De nya restriktionerna slår dock olika. Kjell & Companys butik vid handelsområdet får endast ta in tre personer samtidigt. En stor skillnad mot H&M:s dito, där 149 personer kan vistas i butiken samtidigt.

– Den 23:e när det infördes och många skulle köpa de sista julklapparna till julklappsleken så fick vi säga till en del. Annars så brukar det funka utan problem att man väntar utanför. När man kommer in får man nästan hela butiken för sig själv, säger Felix Johansson, som jobbar i kassan hos Kjell & Company, till Hallands Nyheter. 

Vid Triangels köpcentrum i Malmö var det betydligt glesare bland kunderna på annandag jul än vad det varit under dagarna före julafton, rapporterar Skånska Dagbladet. 

Samma mönster sågs i centrala Enköping. Vid Stora torget i staden var det lugnt under söndagen. 

– Än så länge är det ganska glest med folk. Men det brukar vara mer i veckorna sedan. Plus att vi faktiskt startade rean redan i julveckan, säger Anita Eklund, vid klädesbutiken Selma Jansson/Fridolf, till Enköpings-Posten. 

Förra årets mellandagsrea gick i pandemins spår och årets upplaga ser ut att göra detsamma, konstaterar Skaraborg Allehanda

Tidningen har talat med Desirée Amby, tillsynshandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland, som fanns på plats vid handelsområdet Elins Esplanad i Skövde under söndagen för att kontrollera att butikerna efterlever de nya restriktionerna. 

– Det ser bra ut. Handeln har hunnit ställa om med tanke på den korta varsel de har fått. Det är ju inget nytt, utan handlar om att lyfta fram det man har gjort tidigare, sa hon.

Isidor Beslic

Reporter

isidor.beslic@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

HandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev