Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gränshandel

Glädjebeskedet för gränshandeln – norska gränsen kan öppna igen

Publicerad: 1 september 2020, 12:13

Gränshandlarna kan få sin önskan om att norska gränsen skulle öppna upp snabbt uppfylld. I dag har norska Folkhälsoinstitutet rekommenderat regeringen att häva karantänsplikten för inresor från flera svenska regioner.


Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

I dag kom ett glädjande besked för Sveriges gränshandlare. Norges Folkhälsoinstitut rekommenderar att regeringen tar bort karantänsplikten vid inresor från ett flertal svenska regioner efter att antal bekräftade fall i regionerna minskat.

Market har tidigare rapporterat om gränshandlarna som drabbades hårt när gränsen mot Norge stängde.

– Vi är väldigt nära gränsen på 20 smittade per 100 000 invånare i Värmland, så förhoppningen är att det blir kortvarigt. Förra gången gränsen stängde levde vi med det i fyra månader. Det var ganska brutalt men vi hoppas att vi inte kommer att hamna där igen, sa Claes Sjöholm, centrumchef för Charlottenberg shoppingcenter, till Market när gränsen stängde senast.

Läs mer: Norrmännen hamstrar – inför att gränsen stängs igen: ”Passar på”

Om regeringen följer rekommendationen kommer karantänsplikten att tas bort natten till lördag, 5 september, och norrmännen kommer återigen kunna åka över till Sverige för att handla.

När gränsen öppnade upp förra gången vittnade gränshandlarna om att försäljningen ökade snabbt. Mats Idebratt, som är operativ chef på Gottebiten En Gros AB, berättade att de direkt kunde återgå till normal personalstyrka.

Läs mer: Gränscentrumen hoppas att norrmännen är tillbaka snabbare den här gången

– Det var en hel del i början när gränsen öppnade upp för då hade det varit stängt i fyra månader. Vi kunde häva permitteringarna direkt när gränsen öppnade upp men nu kommer vi att behöva återgå med dem under mitten av nästa vecka.

De regioner som berörs är Örebro, Gotland, Värmland, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

DetaljhandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev