Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Gränshandel

Bättre än förväntat för norska köpcentrumjätten – men svenska verksamheten blöder

Publicerad: 7 januari 2022, 08:54

Bild 1/2  

2021 blev bättre än förväntat för Olav Thon-gruppen. Men de svenska gränsverksamheterna har fortfarande långt tillbaka till normala nivåer.


Ämnen i artikeln:

ShoppingHandeln

Olav Thon-gruppen äger och driver 84 köpcentrum i Norge och 10 köpcentrum i Sverige, däribland Charlottenbergs Shoppingcenter och Nordby Shoppingcenter längsmed den norsk-svenska gränsen. 

Sammanfattat för 2021 uppgick omsättningen i den norska verksamheten till strax över 72 miljarder norska kronor, motsvarande 73,8 miljarder svenska kronor. Det är en ökning med 3,8 procent jämfört med 2020. Branschspecifikt var det hus och hem samt elektronik som bidrog mest till tillväxten. 

Det uppger bolaget i ett pressmeddelande, där man även beskriver det gångna året som 'onormalt' med stora svängningar i omsättning på grund av smittspridning och införandet av vissa rörelsebegränsande restriktioner. 

Vidare uppger man att klädesaffärer, skobutiker och kaféer gick förvånansvärt bra under 2021 och summerar ett år med positiv omsättning och en återgång till normalitet – efter att ha drabbats synnerligen hårt under pandemin. 

Den svenska verksamheten såg en något högre omsättning 2021 jämfört med året innan. Men om man jämför med 'normalåret' 2019 redovisar de svenska köpcentrumen en väsentligt lägre omsättning 2021, skriver Olav Thon-gruppen. Särskilt gäller det verksamheterna längsmed gränsen till Norge – där man ser ett omsättningstapp på 70 till 80 procent jämfört med 2019. 

Isidor Beslic

Reporter

isidor.beslic@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ShoppingHandeln

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev