Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Vattenödlorna som kan sätta stopp för Stadiums jättebygge: ”För tidigt att säga något”

Publicerad: 7 november 2022, 09:49

En udda företeelse kan ställa till det för Stadiums nya lagerbygge.

Foto: Pressbild

Stadium är långt gångna i planerna att öppna ett nytt centrallager i Norrköping. Men nu kan ett gäng vattensalamandrar sätta käppar i hjulen för etableringsplanerna, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Ämnen i artikeln:

Stadium

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Stadium planerar att bygga ett nytt centrallager vid E4 norr om Norrköping, ett bygge som skulle kunna generera 200 nya arbetstillfällen.

Det har emellertid uppstått ett lite udda problem. Ett gäng vattensalamandrar trivs väldigt bra i en damm som ligger där lagret planerat att byggas och kan försvåra bygget, rapporterar Norrköpings Tidningar.

LÄS OCKSÅ: Kristin Hars om livsavgörande beslutet: ”Fick en påminnelse om vad som är viktigt i livet” 

”Dammen bedöms vara en bra lekmiljö för groddjur där djuren kan para sig och lägga ägg. Under sommaren lever ynglen i vattnet och när de utvecklats till unga salamandrar tar de sig upp på land”, skriver Ekologigruppen som på uppdrag av Norrköpings kommun genomfört en inventering av groddjuren.

Vattensalamandrarna är skyddade och för att kunna genomföra bygget av det nya lagret måste kommunen säkerställa att förutsättningarna för groddjuren ”är lika bra eller bättre efter genomfört projekt”.

– Vi har låtit göra en artskyddsutredning för större vattensalamandrar och inväntar nu ett yttrande från länsstyrelsen. Vi har en dialog med länsstyrelsen om en lösning som vi tror kan fungera, säger Magnus Gullstrand, gruppledare detaljplanering på samhällsbyggnadskontoret, till Norrköpings Tidningar.

Lösningen handlar om anläggning av en ny damm, dit vattenödlorna förhoppningsvis ska vandra över och trivas lika bra som i den nuvarande dammen.

– Planen är att bygga en ny och större damm väster om den gamla. Det är dit vi vill att vattensalamandrarna ska flytta efter att de lämnat sin övervintringsmiljö uppe på land, säger Magnus Gullstrand till tidningen.

Om vattensalamandrarna inte skulle flytta på sig är det däremot inte säkert att den nya dammen får rivas. Något som möjligtvis skulle kunna försena bygget.

– Det är för tidigt att säga något om det. Detaljplanearbetet rullar vidare. Nästa steg är att planen ställs ut för granskning från och med sista november till och med den 21 december. Planen kan vinna laga kraft under andra kvartalet 2023. Vi vet att Stadium gärna vill komma i gång med bygget så fort som möjligt, uppger Magnus Gullstrand för Norrköpings Tidningar.

Stadiums vd Karl Eklöf menar att sportjätten har en bra dialog med kommunen om detaljplaneprocessen.

– Vi har respekt och förståelse för artskyddet och behöver förhålla oss till de lagar och regler som finns. Vi har genomfört ett omfattande arbete tillsammans med sakkunniga för att säkerställa att salamandrarna kan få en ny livsmiljö som är lika bra eller till och med bättre i närheten av där de lever i dag, säger han till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Costco-premiären – stort kaos och oväntade storsäljare: ”Kändes som jag varit i en tvättmaskin” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev