Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Synsam flyttar hem tillverkningen till Sverige – öppnar fabrik i Ockelbo

Publicerad: 5 oktober 2020, 10:08

Synsam group flyttar hem tillverkningen av glasögon från Asien och bygger en ny hållbar fabrik i Ockelbo. ”Det här är den enskilt största investeringen i Synsams historia”, säger Synsam Groups koncernchef Håkan Lundstedt.


Ämnen i artikeln:

AccessoarerSynsam

Under en presskonferens på tisdagsförmiddagen presenterade Synsam Groups koncernchef Håkan Lundstedt tillsammans med Magnus Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ockelbo planerna på den nya fabriken.

– Det är en historisk dag för Ockelbo kommun när vi välkomnar Synsam tillbaka till Sverige, säger Magnus Jonsson.

Byggstart sker till årsskiftet och fabriken beräknas kunna tas i bruk till hösten 2021 och kommer då vara Nordens största fabrik för glasögontillverkning.

Satsningen ger 150 arbetstillfällen till kommunen och Håkan Lundstedt menar att beslutet har drivits på av kundernas krav på mer och mer hållbara material i sina glasögon.

– Hållbarhet är lönsamt och fabriken blir ett steg i vårt arbete att minska vårt klimatavtryck längs hela kedjan Det handlar också om att minska vårt beroende av högriskländer kopplat till både miljö- och sociala förhållanden.

Ett flertal orter var aktuella för den nya fabriken, bland annat Östersund och Eskilstuna, men i slutändan föll valet på Ockelbo.

– Det finns många fördelar med Ockelbo, inte minst läget som är en bra logistisk position för oss, säger Håkan Lundstedt.

Andreas Heneborn

Synsams fabrik i Ockelbo

Byggstart: Årsskiftet 2020/2021 med driftstart hösten 2021.
Produktionskapacitet: En miljon glasögon per år.
Byggnaden: Fabriken är uppförd med hållbara material, bland annat svenskt trä och sedum, och uppgår till cirka 6 000 kvadratmeter.
Antal anställda: Cirka 150 årsarbeten.

Ämnen i artikeln:

AccessoarerSynsam

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev