Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Second hand växer – organisationer öppnar fler butiker

Publicerad: 6 augusti 2021, 06:22

Röda Korset och Emmaus Stockholm satsar på fler butiker – med öppningar nu under augusti. ”Allt fler kommer gå över till att handla second hand framöver”, säger Gabi Björsson, ordförande i Emmaus Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Second hand

LÄS MER: Second hand-vågen: Fem aktörer om vägen till framgång – och lönsamhet 

Emmaus Stockholm har sedan tidigare second hand-butiker i Liljelholmen och Slussen. Den 18 augusti öppnar organisationen sin tredje butik – den här gången i Solna Centrum.

– Vi har länge haft många insamlingslådor i Solna så det gläder oss att nu även kunna öppna en butik här. Nu kan Solna-borna inte bara skänka, utan även handla klimatmedvetet och bidra till den cirkulära ekonomin på fler sätt, säger Gabi Björsson i en kommentar.

Besökare kan förvänta sig att fynda bland både herr-, dam- och barnkläder samt prylar och husgeråd.

– Det beräknas att varje sålt second hand-plagg sparar 79 procent av de utsläpp som annars hade krävts vid nyproduktion. Jag är övertygad om att allt fler kommer gå över till att handla second hand framöver, fortsätter Gabi Björsson.

Röda Korset har cirka 250 second hand-butiker i landet och just nu färdigställs den senaste som öppnar på Britsarvet i Falun den 13 augusti.

Det betyder samtidigt att Röda Korsets butik på Åsagatan och filialen i Sågmyra slås samman och flyttas.

– Tanken är att all verksamhet som Röda Korset i Falun bedriver ska centreras till en och samma plats och integreras till den större butiken på Britsarvet, säger processledaren Niklas Csagola till Falu Kuriren.

Butiken blir också en mötesplats som riktar in sig på ensamkommande ungdomar som går under nya gymnasielagen.

Mikael Sydner

Reporter

mikael.sydner@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Second hand

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev