Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Kravet från Svensk Handel för att rädda butikerna: Hyrorna måste ner

Publicerad: 18 mars 2020, 06:00

Svensk Handel ställer tydliga krav på fastighetsägarna under coronakrisen. ”Hyrorna måste ner och öppettiderna regleras”, säger vd Karin Johansson.


Ämnen i artikeln:

Svensk HandelHyrorCorona

Under ett möte i går träffades representanter från Svensk Handel, Visita (branschorganisation för besöksnäringen) och Fastighetsägarna för att diskutera hur parterna gemensamt kan mildra krisen i spåren av coronasmittan.

– Läget är oerhört allvarligt. Personal- och hyreskostnader är de två stora utgiftsposterna för våra medlemmar och vi måste se över vad vi kan göra för att hjälpa dem med dessa frågor i denna svåra tid, säger Karin Johansson.

Läs mer: ”Vi måste hjälpas åt att hitta flexibla lösningar i krisen”

I förrgår kom Fastighetsägarna med ett uttalande om att de dra sitt strå till stacken för att hjälpa handeln. Uppmaningen från fastighetsorganisationen till medlemmarna var följande:

■ Ändra förskottsbetalning för hyra från kvartal till månad.
■ Anpassas öppettider i gallerior och köpcentrum efter kunders och hyresgästers behov för att minska direkta kostnader.
■ Överväga andra åtgärder som kan hjälpa hyresgäster med ansträngd likviditet på grund av coronaepidemin.

Men det är inte tillräckligt, menar Karin Johansson.

– Vi måste få ner hyrorna, på vissa håll få igenom ett tillfälligt hyresstopp. Handeln är en lågmarginalbransch som lever på volym och är det ingen trafik och försäljning i butikerna kommer aktörerna inte att kunna betala hyran. Det var vi tydliga med på mötet.

Vilken reaktion möttes kraven med?

– Stundens allvar präglade hela samtalet. De hör och förstår vad vi säger. Men hittills är de som lagts fram långt ifrån tillräckligt för att rädda de utsatta delarna av butikshandeln.

Läs mer: Se Markets frukostseminarium om hyresnivåerna

Hon vill nu se att fastighetsägarna agerar – och det snabbt.

– Läget är akut och kräver att vi agerar direkt. Dialogen med Handelsanställdas Förbund kring personal är konstruktiv. De har insikt i hur allvarligt läget är och är tillmötesgående i dialogen för att kunna justera arbetstider, scheman, öppettider för att hjälpa företagen att ställa om. Nu krävs att även fastighetsägarna ställer om, säger Karin Johansson.

Diskussionerna mellan Svensk Handel och Fastighetsägarna kommer att fortsätta senare i veckan.

Pontus Edman

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelHyrorCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev