Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Här öppnar Ikea sitt första svenska cityvaruhus

Publicerad: 9 juli 2021, 05:00

Här öppnar Ikea sitt första svenska cityvaruhus.

Foto: BSK Arkitekter

Det har länge spekulerats kring vem som som skulle ta över Media Markts gamla lokaler i Gallerian i Stockholm. Nu står det klart att platsen blir hemvist åt Ikeas första cityvaruhus i Sverige.

Ämnen i artikeln:

IkeaGalleriaAMF FastigheterHeminredning

Helen Preutz (tjänstledig)

helen.preutz@bonniernews.se


LÄS MER: Här går startskottet på Ikeas storsatsning i Stockholm – ska öppna fyra butiker 

I februari 2020, strax före pandemin, aviserade Ikea en kommande storsatsning på Stockholmsregionen. Förutom att varuhusen i Kungens kurva och Barkarby skulle rustas upp skulle fyra nya butiker öppnas i regionen fram till år 2025.

I mars i år gick startskottet på satsningen då möbeljätten avslöjade planerna på en planeringsstudio i Bromma.

Nu står det alltså klart att nästa steg blir ett 8000 kvadratmeter stort cityvaruhus i AMF-fastigheten Gallerian. Varuhuset kommer att vara fyra våningar stort, varav tre är öppna för kunderna. 

Cityvaruhuset är det första i sitt slag i Sverige, men finns redan i en rad städer som Tokyo, Paris och i New York. 

– Här kommer det att bli möjligt för Stockholmarna att komma närmare vårt sortiment, inspireras av alla våra heminredningslösningar på plats inne i stan och få personlig hjälp av våra heminredningsexperter, säger Miriam Swärdh, marknadschef för Ikea i Kungens kurva, när satsningen presenteras vid en presenteras vid en pressträff i Gallerian.

LÄS MER: Ikea om miljardsatsningen: ”Ambitionen att nå ytterligare 350 000 människor” 

Till skillnad från planeringsstudion som öppnar i sommar kommer cityvaruhuset att tillhandahålla produkter att köpa med sig hem. I varuhuset kommer det även att finnas ett nytt restaurangkoncept samt en second hand-avdelning. 

För fastighetsägaren AMF är etableringen ett led i visionen att hotta upp handelsområdet mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg som fört en slumrande tillvaro under pandemin.

– Jag tror inte det har skett en sådan här stor satsning i Stockholms innerstad sedan 1964 när Åhléns byggdes, säger Mats Hederos, vd AMF Fastigheter.

Han tror att Ikeas etablering kan bli en injektion för andra aktörer inom handeln.

För Gallerian som sett en rad hyresgäster flytta ut under pandemin fyller Ikea med råge tomrummet.

– Gallerian har varit en shoppingdestination sedan 1976 och Ikea som har möblerat svenska hem sedan 1950-talet. De här två ikoniska varumärkena som är lika folkliga båda två – det är ju en ”perfect match”, säger Cecilia Åkesson, centrumchef för Gallerian

Öppningen av varuhuset är planerad sommaren 2022. 

LÄS MER: Ikea etablerar mindre butiker i svenska städer – här öppnar den första

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev