Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Här kan politikerna sätta stopp för Rusta: ”En olämplig plats för den typen av etablering”

Publicerad: 15 augusti 2022, 07:49

Rusta har stött på hinder inför etableringen i Härnösand.

Foto: Jamin Pirnia

Rusta vill till Härnösand. Men politikerna kan sätta stopp för planerna. ”Det är en olämplig plats för den typen av etablering”, säger samhällsnämndens ordförande Knapp Britta Thyr (MP).


Ämnen i artikeln:

Rusta

I oktober 2021 kunde Market berätta att Rusta vill etablera sig i Härnösand. Ett markanvisningsavtal har tecknats mellan Kiab fastigheter och Härnösands kommun för två tomter i närheten av Dollarstore, på Krokholmen. På den ena är planen att Rusta ska öppna våren 2023. 

Men nu kan planerna grusas, rapporterar Tidningen Ångermanland. För etableringen krävs en ändring av detaljplanen. Hanteringen av ärendet drar ut på tiden. 

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men jag tror det är en olämplig plats för den typen av etablering. Området på Kronholmen har ett stort kulturvärde med gammal bebyggelse och småskalig handel. Dessutom finns det väldigt få grönytor i området, säger Knapp Britta Thyr till tidningen. 

Hon skulle hellre se att Rusta öppnade på Saltvik. 

Enligt Charlie Söderberg på Kiab fastigheter är det inte aktuell. 

– Vi vet att Rusta gärna vill till Härnösand, men Saltvik är helt fel plats för en etablering. Det ligger långt från centrum och genomströmning av trafik. Vi har en kontakt på näringslivssidan inom kommunen och hoppas vi ska nå fram med vårt budskap där. Rustas etablering är viktig för Härnösand och då får man väga intäkter och arbetstillfällen mot kulturvärden.

Rusta står fast vid sina planer. 

– Vi har fått beskedet att ändringen i detaljplanen är försenad och nu är vår ambition att öppna ett år senare, i mars 2024. Vår inriktning är att etablera oss på tomten mitt emot Dollarstore och skapa 15 nya arbetstillfällen, säger Sverigechef Fredrik Ingemarsson till Tidningen Ångermanland. 

Knap Brytta Thyrs uttalande om att platsen där Rusta vill öppna är ”olämplig” för den typen av etablering kommenterar han så här: 

– Det är nya uppgifter för mig och jag vill inte föra den dialogen i media eller spekulera i eventuellt alternativa platser för en etablering. Det får jag ta med mig vidare i våra interna kanaler. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Rusta

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev