Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Halmstadsborna har längtat efter ett Ikea – med nya formatet skapas möjligheter

Publicerad: 29 oktober 2021, 08:14

Johan Cederberg är projektledare för Ikeas satsning på en planeringsstudio i Halmstad

Foto: Elliot Nyhlin

Nu smäller Ikea upp portarna till sitt nya varuhusformat i miniatyr i Halmstad. ”Vi har länge vetat om att Halmstadsborna har längtat efter oss”, säger projektledaren Johan Cederberg.


Ämnen i artikeln:

IkeaButikskoncept

Ikeas utrullning av mindre butiker, så kallade planeringsstudior, fortsätter. I dag är det premiär för den femte färdigställda studion hittills i år. 

– Responsen har varit fantastisk. Folk är väldigt nyfikna, säger Johan Cederberg, projektledare för den nya studion i Halmstad. 

Studion är 80 kvadratmeter stor, att jämföra med de dryga 40 000 kvadratmeter som ett vanligt varuhus av Ikea-mått upptar. Men bortsett från storleken finns det inte några större skillnader mellan de olika formaten, säger Johan Cederberg. 

– Vi bygger upp olika miljöer precis som vi gör i ett vanligt varuhus. När man går in i studion får man samma känsla av att man är hemma hos någon. Så man kan klämma, känna och testa funktionerna. Men givetvis är det i en mindre skala och vi kan inte visa upp lika många miljöer. Fokus här har varit på de tre viktigaste delarna av hemmets olika rum. Vi kommer att visa ett utdrag från vårt kökssortiment och fokusera på garderobslösningar och vardagsrumsförvaring.

Det uttalade målet med de nya och mindre butikerna är att komma närmare kunderna, både geografiskt och i bemötandet. Varuhusjätten uppger att de satsar stort på lättillgänglighet och att det nya projektet är ett led i den satsningen. 

Bland kunderna i Halmstad har det till exempel länge funnits en frustration över långa resvägar till Ikeas varuhus, säger Johan Cederberg.

– Jag har jobbat i vårt varuhus i Helsingborg i flera år. Vi har alltid haft många kunder som besökt oss från Halmstad och som ofta frågat när vi ska öppna där. Nu får vi äntligen göra det. 

LÄS MER: Ikea etablerar mindre butiker i svenska städer – här öppnar den första 

Möbeljätten planerar för totalt tio nyetableringar innan årets slut. Planeringsstudion i Halmstad blir den femte medan den sjätte öppnar i Sickla köpkvarter i Nacka vid årsskiftet. 

Till att börja med kommer de ha öppet i minst sex månader och högst 18 månader. Tanken är att formatet och studioutformningen ska testas innan något slutgiltigt beslut om permanent etablering tas. 

För att konceptet ska bli framgångsrikt på sikt behöver kundernas önskemål tas i beaktning, säger Johan Cederberg. 

– Vi kommer att utvärdera konceptet tillsammans med våra kunder och lyssna in på vad de tycker och vad deras behov är. Tillsammans ska vi fortsätta utveckla det här framåt.

Vidare är idén att planeringsstudiorna ska ha ett centralt läge, i anslutning till eller nära befintliga shoppingcenter eller handelsstråk där många människor rör sig. 

I Halmstad föll valet på köpcentrumet Hallarna som ligger vid E6:an. 

– Vi har jobbat hårt i fyra veckors tid. Vi har bandklippning här på morgonen och hoppas på att det kommer mycket folk. Sedan ska vi fira tillsammans hela helgen, säger Johan Cederberg. 

LÄS MER: Snart har Ikea hela kartan klar för första vågen av planeringsstudior: ”Resan ska fortsätta”

 

Isidor Beslic

Reporter

isidor.beslic@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

IkeaButikskoncept

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev