Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Fortsatt hög smittspridning: "Restriktionerna måste ligga kvar"

Publicerad: 31 mars 2021, 14:04

Smittspridningen och belastningen på sjukvården är fortsatt hög, meddelar regeringen på dagens presskonferens. ”Dagens besked är att restriktionerna måste ligga kvar ett tag till på grund av det förvärrade smittläget”, säger socialminister Lena Hallengren.


Ämnen i artikeln:

HandelnCorona

Läs mer: Myndighetens plan – så ska handeln öppna upp igen: ”Långt kvar till normalitet”

– Budskapet är detsamma, håll i, håll ut. Läget är allvarligt och jag vill återigen be om en rejäl kraftansträngning. Smittspridningen ligger på en för hög nivå och ökar dessvärre i många delar av landet, säger statsminister Stefan Löfven på dagens digitala presskonferens.

Till följd av en fortsatt hög smittspridning och ett högt tryck på vården meddelar Stefan Löfven att kommuner och regioner ska fortsätta hålla verksamhet som inte är nödvändig stängd. Dessutom förlängs restriktioner som gäller butiker, gallerior, gym, restauranger, barer och andra serveringsställen.

– Det innebär bland annat att restauranger, krogar och andra serveringsställen bara får ha bordsservering till 20.30. Det innebär också maxgränser gäller för hur stora sällskap som kan vara på serveringsställen, säger Stefan Löfven.

Restriktionerna som skulle ha löpt ut den 11 april förlängs och det innebär även fortsatta begränsningar för butiker.

– Handlare ska vidta åtgärder för att besökare och kunder ska handla ensamma och inte i grupp. Varje person ska ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande i butiker och gym och maximalt 500 personer få vistas samtidigt i en butik eller varuhus oavsett butikens yta, säger Lena Hallengren.

Julia Forsberg

Reporter

julia.forsberg@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

HandelnCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev