Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Fastighetsägarna vill hjälpa handeln: ”Kan inte räddas av enstaka åtgärder”

Publicerad: 16 mars 2020, 15:13

Fastighetsägarna öppnar nu för flera åtgärder som kan bidra till att hjälpa den hårt ansatta handeln. ”Läget som handeln och fler branscher befinner sig i kan inte räddas av enstaka åtgärder”, säger Reinhold Lennebo, vd på Fastighetsägarna.


Ämnen i artikeln:

IntersportDetaljhandelnCorona

Hyresnivåerna i handeln har varit en brännhet fråga den senaste tiden och så sent som i februari arrangerade Market ett frukostseminarium på ämnet.

Coronaepidemin och de restriktioner som regeringen och myndigheter nu infört medför ytterligare stora utmaningar för handeln och flera andra branscher.

Sänk hyrorna, kräver bland andra Intersports vd Marcus Wibergh.

– Det är dags att fastighetsägarna visar sig på styva linan. Fastighetsägarna måste vara med och dela på ansvaret. Regeringen har kommit med ett åtgärdspaket, nu är det dags för fastighetsägarna att göra detsamma. De kan omöjligt ta ut samma hyror när det inte finns några kunder, säger han.

Under måndagen höll Fastighetsägarna ett möte med de stora fastighetsbolagen och deklarerade efter mötet en rad åtgärder.

– Regeringen har lagt fram ett kraftigt åtgärdspaket i dag om 300 miljarder kronor, riksbanken har skjutit till 500 miljarder kronor för särskilda lån och vi ska också hjälpa till, säger Reinhold Lennebo, men är tydlig med att det som fastighetsbranschen nu presenterar inte är något som räddar handeln på egen hand.

– Men om vi gör saker i rätt ordning kan det bidra, säger han.

Marcus Wibergh, vd för Intersport.

Fastighetsägarna ger nu grönt ljus till sina medlemmar att vidta en rad åtgärder gentemot sina hyresgäster.

– Men det är frivilligt och upp till var och en, det finns ingen juridisk skyldighet. Ingen vill bli bank till företagen, men det svenska samhället måste fungera, säger han och betonar vikten av att bidra till att den ekonomiska likviditeten kan behållas, så att det går att fortsätta att göra affärer.

Här är förslagen som nu går ut från Fastighetsägarna till medlemmarna:

■ Förskottsbetalning för hyra kan ändras från kvartal till månad.
■ Öppettider i gallerior och köpcentrum kan anpassas efter kunders och hyresgästers behov för att minska direkta kostnader.
■ Möjlighet att överväga andra åtgärder som kan hjälpa hyresgäster med ansträngd likviditet på grund av coronaepidemin.

Marcus Wibergh välkomnar förslagen, men ser inte att de räddar situationen:

– Förslagen i sig är väl bra, men det krävs större åtgärder i form av hyresreduceringar. Det är för mig direkta kostnader.

Läs mer: Svensk Handel positiv till regeringens krispaket: ”Intäkterna viker”

Marie Hillblom

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev