Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Undersökning: Trots fler alternativ – svenskarna håller fast vid ombuden

Publicerad: 8 juni 2021, 11:07

Foto: Miriam Järlesjö

E-handeln har vuxit kraftigt under pandemin. Trots fler leveransalternativ har flest svenskar velat hämta sina paket hos ett ombud, visar en undersökning från Svea. Det vill de fortsätta göra.


Ämnen i artikeln:

E-handelLeveranserCorona

I en undersökning som Svea gjort tillsammans med Novus har de frågat svenskarna vilket leveransalternativ de valt när de e-handlat under pandemin samt vilket de kommer att föredra efter att den klingat ut.

De som deltagit i undersökningen har kunnat välja flera alternativ.

Trots att utbudet av leveranssätt ökat de senaste åren har de flesta ändå valt att få paketet till ett ombud under pandemin. 64 procent uppger att de valt det alternativet.

46 procent uppger att de valt gratis hemleverans och 42 procent har valt att hämta i butik.

– Även om en majoritet väljer att hämta ut sina paket hos det lokala ombudet så vet vi att
valmöjlighet är viktigt. Smidiga leveranser värderas högt, vilket är en anledning till att gratis
hemleverans kommit att bli ett av de vanligaste leveranssätten, säger Emma Lindgren, expert på digital handel hos Svea.

Allt fler logistikföretag satsar på paketboxar. 26 procent av svenskarna som deltagit i Svea och Novus undersökning svarar att de valt leverans till en sådan.

– Vi ser att unga i större städer väljer paketboxar i allt högre utsträckning. Vi tror att det kommer bli ännu vanligare i takt med att aktörerna som erbjuder denna typ av tjänst blir fler och utökar sitt utbud även i mindre städer, säger Emma Lindgren.

27 procent av svenskarna uppger att de kommer att välja leverans till paketbox när de e-handlar efter pandemin. Bland dem i åldrarna 18-49 år säger 33 procent att det blir deras val och bland dem som är 50-79 år 18 procent.

Ombuden ser fortsatt ut att vara svenskarnas främsta val efter pandemin. 61 procent uppger att de kommer att välja det för leveranser när de e-handlar. 54 procent uppger att de kommer att välja gratis hemleverans och 40 procent hämta i butik.

Undersökningen visar att många handlat kläder och skor online under pandemin. 64 procent uppger att de gjort det, 55 procent ska fortsätta med det även framöver.

Produkter kring hälsa samt apoteksvaror är annat som många svenskar handlat på nätet det senaste året, hela 61 procent. 54 procent kommer att fortsätta med det i framtiden.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

E-handelLeveranserCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev