söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Stora brister i arbetsmiljön hos de som tvingas hantera paketskörden

Publicerad: 27 november 2020, 06:49

Arbetsmiljöverket har genomfört inspektioner vid 681 paketterminaler och utlämningsställen för e-handel. Åtta av tio brister i sitt arbetsmiljöarbete.

Ämnen i artikeln:

E-handelLeveranserArbetsmiljö

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Det förebyggande arbetsmiljöarbetet måste stärkas, ingen ska behöva bli sjuk eller skadas av jobbet. Det här är allvarligt och nu måste en förbättring ske, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket har i ett projekt fokuserat på paketterminaler, transportföretag och utlämningsställen kopplade till e-handlen.

681 arbetsplatser har besökts runt om i Sverige och hittat brister vid åtta av tio inspektioner.

39 procent av bristerna är relaterade till det systematiska arbetsmiljöarbetet.

- Myndigheten ser bland annat brister hos små utlämningsställen, som saknar rutiner för att upprätthålla en god arbetsmiljö. Vi har också påtalat brister på de stora paketterminalerna där rutinerna kring undersökning och riskbedömning ofta inte fungerar, säger projektledare Eric Storbjörk.

29 procent av bristerna handlar om medarbetarnas belastningsergonomi där Arbetsmiljöverket konstaterar att mycket av hanteringen sker manuellt, utan lyfthjälpmedel.

– Många medarbetare har inte rätt förutsättningar att jobba på ett sätt som är skonsamt för kroppen. I förlängningen leder det till att det förebyggande arbetet inte blir framgångsrikt. Vi ser att arbetsgivare många gånger inte tar hänsyn till hur ofta, hur länge och hur tung hanteringen av varorna är. Paketens greppbarhet, i vilken ställning man kan lyfta och hur många paket det rör sig om under ett arbetspass har stor betydelse, säger säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Arbetsmiljöverkets tips till arbetsgivare

Riskbedöm arbetsmiljön regelbundet. Vilka risker finns på din arbetsplats? Är de allvarliga, vilka följder kan de få?  
Samverka med skyddsombud och personal. Det är viktigt att samverkan mellan skyddsombud och arbetsgivare fungerar bra. Därför är det framgångsrikt när det finns tydliga rutiner kring samverkan och hur det förebyggande arbetet ska gå till i praktiken.
Vidta åtgärder för att minimera riskerna. När du har riskbedömt så vidtar du åtgärder för att minimera riskerna för att din personal.
Följ upp åtgärderna. Åtgärderna måste följas upp så att de får avsedd effekt.
Rätt kunskaper ger ett mer kvalitativt arbetsmiljöarbete. Se till att medarbetare, skyddsombud, chefer och de med arbetsmiljöuppgifter har relevanta kunskaper om metoder för det systematiska arbetsmiljöarbetet och vanliga risker.
Använd det stöd som finns för arbetsmiljöarbete. På prevent.se och suntarbetsliv.se finns checklistor. Företagshälsovården har en gedigen erfarenhet och branschorganisationer kan också ge råd och stöd.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev