Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Prisade HR-chefen om krisen: ”Viktigt att vara balanserad och välinformerad”

Publicerad: 16 mars 2020, 11:04

Hur kommunicerar man bäst med sina medarbetare när oron och allvaret är som störst? Hur kan bolag hantera den pågående coronakrisen ur ett HR-perspektiv? Market har ställt fyra centrala frågor på temat till Hanna Bergfäldt, HR-chef på Elgiganten.


Ämnen i artikeln:

ElgigantenDetaljhandelnCorona

Vad tycker du är viktigast att agera på just nu, ur ett HR-perspektiv?

– Att skapa trygghet för våra anställda. Det handlar om alltifrån att sätta riktlinjer för hur man agerar i olika situationer, men också att hantera situationen lugnt och sakligt. Man ska ta allas upplevelser på allvar, men samtidigt inte förvärra och skapa onödig oro.

Hur kommunicerar man bäst med sin personal i kristider?

– Tydlighet gällande i vilka forum man kommunicerar, var anställda kan hitta information och vem man ska vända sig till. Det tror jag är viktigt. Som ledare tror jag att det har stor betydelse att vara balanserad och välinformerad. Att det är en allvarlig situation har vi alla kännedom om och vi behöver vara säkra på hur vi vill agera, samtidigt som vi behöver vara ärliga om att vi inte har alla svar direkt.

Kan man som bolag förbereda medarbetare på omfattande kriser?

– Både ja och nej. Visst kan man förbereda sig, vilket vi har gjort i form av rutiner, manualer och utbildning. Men när en sådan situation uppstår handlar det om att visa tydligt ledarskap. Att vara ett team som har förtroende för varandra och jobbar tillsammans. Då har man nytta av alla manualer, men också av att ha en stark företagskultur där det finns ett tydligt fokus från alla.

Vilken är den största utmaningen för dig och Elgiganten just nu?

– Vårt fokus är på vår personal och våra kunder. Vi jobbar hela tiden för att ha en löpande information och ett tydligt agerande till våra anställda. Samtidigt vet vi att vi har en viktig samhällsfunktion med att tillgodose kundens behov av uppkoppling, digitala verktyg för att vara informerad och kunna kommunicera samt produkter för att förvara och laga mat. Därför är vårt fokus att kunna hålla verksamheten öppen i alla delar av Sverige.

Michael Sandsjö

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev