Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Pandemin slår hårt mot fastighetsbranschen – handeln den stora förloraren

Publicerad: 1 oktober 2020, 08:24

Foto: Shutterstock

Coronapandemin har slagit hår även mot fastighetsbranschen och i sin höstrapport pekar Svefa ut handelsfastigheter som de stora förlorarna. ”Marknaden blir allt mer polariserad”, kommenterar Svefas vd Mikael Lundström i ett pressmeddelande.


I Svefas rapport Svensk Fastighetsmarknad 2020 pekas handelsfastigheter ut som en av de stora förlorarna.

Framförallt har investerare blivit mer försiktiga under pandemin. Osäkerhet kring hyresgästers betalningsförmåga och lägre efterfrågan på fastigheter har höjt kraven på direktavkastning.

Rapporten pekar också ut det ökade antalet vakanser på flera håll i landet och gör bedömningen att de sannolikt kommer att öka.

Samtidigt slår coronaeffekterna ojämnt, som med så mycket annat. Dagligvaruhandel och lågprishandel på externa handelsområden har klarat sig avsevärt bättre än detaljhandeln.

Logistikfastigheter pekas dock ut som en av vinnarna i rapporten och har varit det snabbast växande fastighetssegmentet under de senaste åren.

Intresset för logistikfastigheter är stort och en av anledningarna är den växande e-handeln. Nyproduktionen av logistikfastigheter fortsätter tack vare gott om utvecklingsbar mark stabila produktionskostnader.

Andreas Heneborn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev