torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Nya siffror – e-handeln sjönk drastiskt i januari: ”Den dystra utvecklingen fortsätter”

Publicerad: 22 februari 2023, 09:26

”Det finns inte mycket som tyder på att köpkraften kommer bli starkare i närtid”

Foto: Getty Images

Svensk Handels e-handelsindikator för januari månad visar på en kraftig minskning i den inhemska e-handeln. ”Tidigare sanningar för e-handeln gäller inte längre”, säger Per Ljungberg, innovationschef på branschorganisationen.

Ämnen i artikeln:

Svensk HandelE-handelDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Därför kan hyvlingen bli en katastrof för H&M: ”Miljontals Tiktok-inlägg – på en halv dag”

I januari månad sjönk svenska konsumenters e-handel från svenska aktörer med 17 procent, jämfört med samma månad ifjol. Med e-handel från utlandet inräknat var minskningen 12 procent.

Den bakomliggande förklaringen till tappet är delvis att färre svenskar e-handlade under januari, 64 procent i år jämfört med 67 procent i januari förra året. En kanske ännu större anledning till minskningen är att snittkvittot för konsumenternas e-handelsbeställningar gick ned med hela 16 procent.

De trista siffrorna bör också ses i ljuset av att e-handelsindikatorn inte är inflationsjusterad, vilket innebär att volymförsäljningen genomgått ett ännu större tapp än vad siffrorna visar.

– Tyvärr ser vi att den dystra utvecklingen fortsätter. Det allmänna konjunkturläget medför att konsumenternas köpkraft fortsätter att försvagas, något som slår hårt mot hela handeln, e-handeln inkluderat. Det finns inte mycket som tyder på att köpkraften kommer bli starkare i närtid, vilket är oroväckande, säger Per Ljungberg, Innovationschef på Svensk Handel, i en kommentar.

Ett extra drabbat varusegment är hemelektronik och heminredning, som under januari e-handlades nästan 40 procent mindre än i januari ifjol. Indikationer från möbel- och bygghandeln visar på likartad utveckling.

– Tidigare sanningar för e-handeln gäller inte längre. Nu behöver man vara kreativ i alla aspekter för att säkra lönsamhet och långsiktigt hållbar tillväxt. Istället för att fokusera på nyanskaffning av kunder behöver e-handlare satsa på att optimera och analysera sin befintliga kunddatabas för att kunna erbjuda relevanta erbjudanden, vid rätt tidpunkt och i rätt kanaler, säger Per Ljungberg i pressmeddelandet.

LÄS OCKSÅ: Lista: Mat, bling och mode – här är e-handelns supersnabbväxare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev