Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Modehandeln kräver möte med ministern: ”Verkar inte förstå allvaret”

Publicerad: 30 november 2020, 06:52

Modehandeln kräver nu ett möte med finansminister Magdalena Andersson för att diskutera den svåra situationen för branschen. ”Sett till vad som presenterats hittills är vi mycket oroade över att regeringen inte verkar förstå det allvar vi befinner oss”, skriver vd:ar för flera av de stora aktörerna i ett öppet brev.


Ämnen i artikeln:

ModeSvensk Handel StilCorona

Läs mer: ”Falska nyheter om handeln: Det finns ingen trängsel och krisstöden biter inte”

Representanter för modehandeln vill träffa finansminister Magdalena Andersson för att redogöra för den allvarliga situation som branschen befinner sig i samt lyfta fram behovet av omedelbara stödinsatser.

”Sett till vad som presenterats hittills är vi mycket oroade över att regeringen inte verkar förstå det allvar vi befinner oss i eller hur näringslivet i allmänhet och mode, sko och sporthandeln i synnerhet fungerar.”

Det skriver Elisabeth Peregi, vd för Kappahl, Magnus Nilsson, vd för Nilson Group, Ingvar Larsson, vd för MQ Marqet, Caroline Öhgren, försäljningschef för  Lindex, Anna Karin Holck, sverigechef för Vero Mode och Vila, Karin Lindhal, vd för Indiska, Daniel Löfkvist, vd för Stadium Outlet, Magnus Månsson, vd för Tretorn, Bengt Jaller, ägare och styrelseledamot för Sthlm Blvd, Jan Smeds, vd för ANWR, Marthyn Inghamn, vd för Sko Uno, Claes Meldaard, tillförordnad vd för Stay Hard, och Charlotte Nordén, vd för Cellbes och ordförande i Svensk Handel Stil i ett öppet brev till ministern.

I brevet lyfter de fram flera exempel på där nuvarande stöd inte varit och är tillräckligt.

Till exempel det faktum att Skatteverket 12 november fått in ansökningar om omställningstöd för endast 200 miljoner kronor, det vill säga drygt tre procent av de budgeterade sju miljarder kronorna.

”Detta är en tydlig signal att omställningsstödet inte haft rätt utformning för att nå företagen. En positiv nyhet är de sänkta gränserna för omsättningsstödet från 50 procent till 40 respektive 30 procent. Viktigt är dock följande: Det är få livskraftiga bolag inom handeln som månad efter månad klarar av att tappa mellan 30 och 50 procent av sin omsättning och det är just därför stödet inte nyttjas. Gör om, gör rätt!”

Företrädarna för modehandlen lyfter också fram att korttidspermitteringar genom förändrade villkor blir mindre attraktivt.

Läs mer: Andreas Dyrberg Skog: Låt desperationen ge kraft att klara krisen

”Det stöd som gav god effekt i våras var möjligheten att skjuta upp skatteutbetalning under tre månader. Det var med hjälp av den likviditetsreserven som många handlare kunde hanka sig fram till sommaren när konsumtionen delvis kom tillbaka. Vill regeringen nu i kvartal fyra åstadkomma samma beteendeförändring för folkhälsans nytta, som den lyckades med i våras, är det logiskt att samma upplägg för skatten även skall införas igen”, skriver de.

Branschen vänder sig också mot myndigheternas avrådan till allmänheten att inte besöka fysiska butiker och i stället handla online.

”Uppmaningen kommer att driva konsumtion och jobb ur landet. E-handeln är global och känner inga gränser, och även om svenska företag, inte minst vi själva, blivit allt bättre på e-handel så kommer mycket av pengarna att hamna utanför Sveriges gränser”.

Samtidigt konstaterar de att trängseln inte varit något problem inom modehandlen sedan pandemin bröt ut.

”Vi har också arbetat hårt med säkerheten för kunder och medarbetare genom att tydligt skylta om både maxantal och att hålla avstånd, satt markeringar i golv, erbjuda handsprit, och använda kontaktlösa betalningar. Rekommendationen borde vara att undvika trängsel istället för att helt ogrundat avråda från vissa platser eller lokaler där verkligheten ser helt annorlunda ut.”

Nu kräver representanterna att situationen tas på allvar.

”Regeringen måste se till att vi får det stöd vi behöver för att kunna fortsätta därmed bidra till jobb, skatteintäkter och levande städer även när pandemin är över”.

Företrädarna föreslår ett möte omgående med finansminister för att diskutera situationen.

Läs mer: Nödropet från skohandeln: ”Kraftfulla åtgärder behövs för att vi ska överleva vintern”

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev