tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Läkemedelsleverans till brevlådan kan stoppas: ”Ett slag mot folk som är sjuka och äldre”

Publicerad: 16 januari 2023, 13:28

Förslagen från Läkemedelsverket hade påverkat Apoteas affärsmodell, menar Pär Svärdson, vd.

Foto: Pressbild

Nu öppnar Läkemedelsverket för att skärpa kraven för läkemedelsinköp online. Myndigheten flaggar för brister och vill se utökade id-kontroller.

Ämnen i artikeln:

ApoteaMedsApohemE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Att handla läkemedel online har blivit mer regel än undantag för många, inte minst efter pandemin.

På marknaden brottas jättar som Apotea, Meds och Apohem om kunderna.

Nu vill dock läkemedelsverket stoppa leveranser av läkemedel till brevlådan, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi har fått signaler om att läkemedel inte når kunder utan kanske kommer till fel personer, är försenat eller inte kommer fram alls, säger Annika Babra, enhetschef vid Apotek och receptfri detaljhandel hos Läkemedelsverket till DN.

Skärpningarna som föreslås handlar bland annat om att läkemedel inte ska få levereras om det finns risk för stöld, vilket hade gjort det omöjligt att lämna läkemedel utanför dörren.

LÄS OCKSÅ: Siffrorna avslöjar apotekens tuffa år – här är branschens vinnare och förlorare

Det föreslås även id-krav vid uthämtning av receptbelagda läkemedel.

– Man skulle aldrig lämna ut receptbelagda läkemedel till någon annan på ett fysiskt apotek utan att säkerställa att det är en person som har rätt att ta emot läkemedlet, kommenterar Annika Babra till tidningen.

Utökade krav på kontroll och information vid beställning och utlämnande är ytterligare något som föreslås.

Exempelvis skulle då en farmaceut bedöma om en beställning innehållandes två olika läkemedel, både receptfritt och receptbelagt, kan skada kunden om dessa kombineras med varandra.

Apoteas vd Pär Svärdson, som av många anses vara en pionjär inom området, uppskattar att cirka hälften av företagets leveranser hade påverkats om dessa förändringar träder i kraft.

– Fraktbolagen hänger dem på dörren om brevlådan är full och det får man då inte göra. Alltså försvinner varubrev från alla leveranser, säger han till DN.

LÄS OCKSÅ: E-handelsnestorns dom – efter nätapotekens svarta succé: ”Blir tufft att hålla i gång de fysiska apoteken”

Samtidigt menar han att Apotea hade kunnat vidta åtgärder för att möta id-kraven, till exempel direktleveranser som signeras i dörren.

Dock är han tydlig med att det hade varit ett hårt slag mot landsbygden, där leveransalternativen är betydligt mer begränsade än i städerna.

– Det tragiska är att det är ett slag mot landsbygden och folk som är sjuka och äldre. Om du bor i en liten ort utan bil och ska beställa läkemedel så finns det bara varubrev, uppger han för DN.

Pär Svärdson.

Cirka tio procent av bolagets verksamhet kopplas till landsbygden, enligt honom.

– Det är en ganska liten procent av svenskarna, men för de kunderna är det såklart ett jätteproblem, för de har bara det här alternativet.

Samtidigt menar Pär Svärdson att han förstår oron från Läkemedelsverket, men att det inte presenterats någon fakta som underbygger myndighetens påståenden.

– Det är klart att hela branschen jobbar hårt och säkerheten är superviktig. Men de har inte sammanställt om det är ett problem eller begärt in siffror över detta. De har bara hört att paket kommer bort, säger han till DN.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev