Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Kritik mot Adlibris – som riskerar att förlora storkunder

Publicerad: 3 augusti 2021, 10:20

Adlibris ställer nya krav på bokförlagen. Det kan påverka chanserna att behålla uppdraget som huvudleverantör till bibliotek runt om i landet. ”Det oroar mig,” säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, till SVT.


Ämnen i artikeln:

Adlibris

Adlibris nya krav innebär att alla förlag behöver använda en extern distributör, något som befaras stänga ute många mindre förlag från e-handelsjätten.

– De mindre förlagen, som har egen distribution, har ingen möjlighet att lägga de här pengarna på en extern distributör, säger Alexandra Nedström, ordförande i NOFF, Nordiska oberoende förlags förening, till SVT. 

Samtidigt är Adlibris huvudleverantör till de flesta biblioteken i Sverige – och även där är många oroliga.

– Det som oroar mig med de nya kraven är att Adlibris inte kommer kunna representera så pass många förlag som de gör i dag, säger Daniel Forsman, stadsbibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek.

LÄS MER: Nyförvärvet flyttar in hos Adlibris: ”Nytt för oss att hantera begagnat” 

Utbudet på biblioteken riskerar alltså att bli sämre. Det kan också innebära också ökade kostnader för biblioteken som behöver ha fler egna kontakter och hantera inköp.

Sammantaget kan det påverka Adlibris chanser i kommande upphandlingar från biblioteken.

– Om det här påverkar Adlibris möjlighet att leverera till biblioteken så är det klart att det påverkar deras chanser. Men det är flera kriterier som vägs samman, säger Daniel Forsman.

Adlibris vill inte kommentera någon enskild upphandling och menar att biblioteken kommer att kunna få hjälp att beställa titlar utanför Adlibris sortiment.

– Vi har välfungerande processer för det här som biblioteken är nöjda med och vi kommer att fortsätta med det arbetet, säger Elias Vieglins PR-chef på Adlibris, till SVT.

– Vi är måna om att hitta distributionslösningar som passar alla men de måste vara ekonomiskt hållbara.

LÄS MER: Jonas Karlén leder ett pånyttfött Adlibris: ”Trenden från i fjol fortsätter” 

Andreas Dyrberg Skog

Redaktör

andreas.dyrberg-skog@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Adlibris

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev