lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Kraftigt lyft för e-handeln under 2022

Publicerad: 2 juni 2023, 09:58

Snart omsätter e-handeln lika mycket som innan pandemin.

Foto: Getty/Yaroslav Astakhov

Fjolåret blev ett styrkebesked för e-handeln, som nästan är tillbaka på nivåer innan pandemin bröt ut. ”Mycket stark återkomst.”

Ämnen i artikeln:

E-handelDetaljhandeln

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Att förutspå hur e-handeln kommer att utvecklas har de senaste åren varit lite av ett lotto, med flera omvärldsfaktorer som satt den normala tillväxtkurvan ur balans.

LÄS OCKSÅ: Expertens känga till NK: ”Hade varit en gigant i dag – tråkigt att se att de vägrat”

När betalningslösningsföretaget Nets nu summerar 2022 års e-handel står det klart att den är på uppgång. Under året ökade handeln på nätet med hela 17 procent och det totala spenderandet uppgick till 277 miljarder kronor.

– Vi har sett stora förändringar i våra mätningar de senaste åren. Det är inte lätt för företagen att anpassa sin verksamhet till den här typen av fluktuation. Näthandeln är nästan tillbaka på nivån före pandemin, drivet av en mycket stark återkomst för resor men den rekordhöga inflationen höjer även omsättningen, säger Nets e-handelsexpert Patrik Müller i en kommentar.

Just resekategorin fördubblades nästan under året och uppgick till en omsättning på 98,2 miljarder kronor. Det är emellertid fortfarande en bit ifrån hur det såg ut innan pandemin, då kategorin stod för ungefär 150 miljarder kronor årligen och därav utgjorde cirka halva e-handelsomsättningen.

– Att vi reser betydligt mer nu än under pandemin är ingen överraskning. Ett starkt sug efter att resa igen står även mot klimatfokus och tajtare plånböcker, och det blir intressant att se om kategorin fortsätter att öka i år igen, säger Patrik Müller.

Patrik Müller på Nets.

Utöver resor är produkter som vanligt den största kategorin. Detta trots en minskning om 7 procent under fjolåret, där den totala omsättningen inom kategorin uppgick till 133,9 miljarder kronor.

– Under pandemiåret 2020 ökade produktkategorin med hela 30 procent till rekordet om 150 miljarder. Sedan dess har svenskarnas handel av produkter på nätet minskat två år i rad. Dels då konsumenterna återigen handlar i fysiska butiker men även på grund av anpassningarna av sina utgifter på grund av det ekonomiska läget, säger Patrik Müller om rapportens utfall.

Kategorin tjänster, där bland annat streamingtjänster och eventbiljetter ingår, såg en ökning under året. 2021 spenderade svenskarna 41,1 miljarder kronor inom kategorin, till att under fjolåret pytsa upp cirka 45 miljarder kronor inom samma sektor.

– Tjänster ökar igen eftersom det finns ett fortsatt uppdämt behov bland svenskarna att besöka kultur- och idrottsevenemang. Man spelar dock mindre på nätet men gav å andra sidan betydligt mer till välgörenhet, vilket sannolikt avspeglar svenskarnas engagemang för hjälpinsatserna i krigsdrabbade Ukraina.

LÄS OCKSÅ: Skrällen i Handelns Mäktigaste: ”För två år sen hade vi inte ens övervägt honom”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev