fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Kinesiska modejätten pekas ut som den mest manipulativa e-handlaren

Publicerad: 1 november 2021, 10:05

Shein får kritik för sitt agerande.

Kinesiska lågprismodeaktören Shein pekas ut som den mest manipulativa e-handlaren för sina knep att förleda kunden att fortsätta handla. Enligt kritiker hotar företagets affärsmodell att suga in konsumenten i en destruktiv spiral.

Ämnen i artikeln:

E-handelMode

HP


Amerikanska webdesignbyrån Rogue Media har studerat ett 30-tal e-handlare utifrån deras taktiker att locka kunder till köp. 

Bland dessa pekas Shein ut som den värsta boven när det gäller att använda tveksamma tilltag som timers som räknar ned tiden, rabatter i utbyte mot delning av personlig data, dekaler för plagg som trendar och förslag som ”du kanske också gillar den här”. 

Dessa knep riskerar att suga in kunden i en destruktiv spiral av köp, slit och släng, säger designchefen Andy Wood på Rogue Media till brittiska finanstidningen City A.M.

– Taktiken är inget nytt, men själva omfattningen som de nu används inom e-handeln väcker frågor om konsekvensen för unga konsumenter som ofta använder väljer alternativ som ”köp nu betala senare” hos Klarna. 

Shein är inte ensamma om att anklagas för tveksamt spel. Även sajter som  Missguided, Fashionnova and Zaful uppges använda ovan nämnda metoder i stor omfattning.

Medan e-handlare har sin fulla rätt att använda dessa metoder för att locka till merköp bör de ändå stanna upp och reflektera över omfattningen, anser Andy Wood. 

Leveranser från Shein till Sverige tar cirka tre veckor och är gratis vid köp över 399 kronor. Fria returer erbjuds i 45 dagar efter köp. Eftersom Shein är ett slutet företag är det oklart hur deras produktionskedja ser ut. 

Misstankar om barnarbete har riktats mot Shein mot bakgrunden att deras låga priser borde var svåra att förena med skäliga löner till textilarbetarna. Enligt uttalanden från företaget följer man lagarna, vilket dock inte utesluter barnarbete. I till exempel Bangladesh är det tillåtet för barn ner till 14 års ålder att förvärvsarbeta.

City A.M uppger att de kontaktat Shein för att bemöta kritiken. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev