måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Här bor e-handelsjättarna – staden som sticker ut: ”Har en stark handlarkultur”

Publicerad: 1 december 2022, 12:17

Foto: Getty

I en färsk kartläggning listar Market de 200 största e-handlarna i Sverige. Men var bor e-handelsjättarna? Inte oväntat har en majoritet av företagen sitt säte i något av de tre storstadslänen. Men i relation till folkmängden är det en helt annan, anrik handelsstad, som sticker ut.

Ämnen i artikeln:

200-listanE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Flest e-handlare från årets lista över de 200 största e-handelsbolagen återfinns i Stockholm. Hela 59 stycken är Stockholmsbaserade e-handelsbolag. Det motsvarar däremot endast 0,6 e-handlare per 10 000 invånare och därmed placerar sig Stockholm bara på 16:e plats på listan över flest e-handlare på 200-listan per capita.

Högre upp på listan – och överlägset högst bland de större städerna – finns den klassiska postorder- och e-handelsstaden Borås. Hela 13 av Sveriges största e-handelsbolag har sin bas där. I relation till folkmängden på 114 000 personer motsvarar det cirka 1,1 e-handlare per 10 000 invånare.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Här är Sveriges 200 största e-handlare 2022 – ladda ner hela listan 

– För föreningen E-handelsstaden Borås är det ett bra betyg för nätverket och dess fokusområden. Borås har en stark handlarkultur men också en stark kultur att man hjälper och inspirerar varandra. Många företag startade sin e-handel tidigt, andra har gjort större omställningar i sin verksamhet för att bli e-handlare från tidigare handelssätt, säger Ted Boman, styrelseordförande på E-handelsstaden Borås.

De enda städer Borås får se sig slagna av vad det gäller e-handlare per capita, är små kommuner med endast en eller två e-handlare. Det är Ragunda, Essunga, Vansbro och Båstad som hamnar över Borås sett till e-handlare per 10 000 invånare.

Borås placerar sig också överlägset högst av de större städerna sett till e-handelsomsättning per capita med 753 miljoner kronor i nettoomsättning per 10 000 invånare. Närmast kommer Nacka med 527 miljoner kronor, tack vare att jätten Dustin är baserad i kommunen.

– När fler och fler företag lyckas och växer inspirerar det ny handlare. Att det sedan finns ett starkt nätverk som E-handelsstaden Borås där man kan lyssna eller tala direkt med entreprenörer och företag skapar ytterligare möjlighet att accelerera, säger Ted Boman angående Borås framgångsrecept.

Hur många e-handlare från Borås kan vi räkna med att hitta på nästa års 200-lista?
– Borås med omnejd har flera spännande e-handelsföretag. Om vi blir fler redan till nästa år får vi se.

LÄS OCKSÅ: Tobias Jonasson: Här är logistiknöten som Åhléns nya ägare måste knäcka i jul 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev