lördag10 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Fem saker som skapar köp i sociala medier: ”Primära drivkraften”

Publicerad: 19 december 2022, 12:16

Shopping i sociala medier har inte fått det där breda genombrottet som det tidigare talades om. Men det finns tydliga skäl till varför konsumenterna ändå gör ett avslut där.

Ämnen i artikeln:

E-handel

Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Sociala plattformar har sedan länge en given roll i köpresan. Enligt Google-data startar fyra av tio amerikanska konsumenter i åldern 18-24 år sitt sökande på TikTok eller Instagram.

– Konsumenterna använder sociala medier för att bland annat upptäcka nya produkter, varumärken och komma i kontakt med influencers, säger Jasmine Enberg, analytiker på Insider Intelligence, i ett uttalande på bolagets hemsida.

Men när det kommer till avslut och försäljning är social kommers fortfarande lite i sin linda, menar hon – detta trots funktioner som till exempel Instagram-shopping.

– Kommers i sociala medier kommer att vara mer drivet av traditionell annonsering snarare än innovativa lösningar på plattformarna, säger hon vidare.

Enligt Insider Intelligence är det främst följande faktorer som driver försäljning i sociala medier (andel som uppgav varför de gjorde sitt senaste inköp i en social kanal):

1. Hittade produkter jag gillade: 40%
2. Såg en annons för varan: 30%
3. Såg en deal eller ett erbjudande: 30%
4. Plattformen gjorde det lätt att handla: 27%
5. Såg positiva kommentarer om produkten: 24%
Källa: US social commerce and digital trust survey 2022.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev