Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Efter resultatraset – Adlibris vd tvingas sluta: ”Vill springa betydligt snabbare”

Publicerad: 5 mars 2019, 18:59

Johan Kleberg tvingas bort från vd-posten i Adlibris Group. ”Jag och styrelsen har haft olika syn på hur vi ska driva bolaget”, säger Johan Kleberg till Market.


Ämnen i artikeln:

Media och underhållningLedarskapAdlibris

Läs mer: Adlibris facit för 2018: Ökad försäljning och över 100 miljoner i förlust

Den 18 februari presenterade Adlibris Group siffror för 2018.

Visserligen steg omsättningen med tolv procent till 2,25 miljarder kronor – men resultatet rasade.

Totalt gjorde bolaget en förlust med 125 miljoner kronor. Och nu, drygt två veckor senare, tvingas alltså Johan Kleberg bort från positionen som vd, något som Svensk Bokhandel var först med att rapportera.

– Som marknaden ser ut, med internationell konkurrens och fler e-handlare så tror jag på ett högt omställningstempo och att vi som bolag vågar ta risker kändes helt avgörande. Men bolagets styrelseordförande Tomas Franzén har en helt annan syn på det och därför går vi skilda vägar, säger Johan Kleberg till Market.

Så du får sparken?
– Ja, det var inte på mitt initiativ. Samtidigt är det ingen dramatik i det. Har styrelsen och vd inte samma syn på hur bolaget ska drivas känns det naturligt att vi skiljs åt.

Läs mer: Efter leveransproblemen –  Adlibris sågas av kunderna: ”Mycket olyckligt”

Vad skiljer din syn från styrelsens?
– Styrelsens syn är att e-handelsbolag generellt och Adlibris specifikt behöver ha ett bredare kunderbjudande. Den synen delar jag. Men vi har olika tankar kring vilken tid man har på sig, där jag vill springa betydligt snabbare än styrelsen.

Johan Kleberg har varit vd för Adlibris Group sedan 2014 och styrt bolagets omställningsresa från nischad bokhandel till modernt e-handelsbolag. Men han känner ingen bitterhet att han nu tvingas bort.

– Nej, faktiskt inte. Jag tycker att det är starkt att vi kommit dit vi är i dag och jag tror att bolaget står starkt även med en annan vd.

Hur mycket tror du att rörelseförlusten på 125 miljoner kronor för 2018 spelade in?
– Det är ett resultat som varken jag eller styrelsen har varit nöjda med, och givetvis har det spelat in. Men att öka tempot kostar pengar, och resultatet för 2018 är ett bevis på det.

Vad ska du göra nu?
– Jag vet inte, det definitiva beskedet fick jag i dag. Men jag tycker att hela omställningen av handeln är väldigt intressant och jag hoppas vara kvar inom handeln så jag får vara med om den omställningen.

Market har utan framgång sökt styrelseordförande Tomas Franzén, som själv kliver in som tillförordnad vd.

Läs mer: Adlibris vd sågar showroom-trenden i fysisk handel: ”Helt värdelöst”

Pontus Edman

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev