torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Efter lagförslaget – nu sprider sig oro hos Apoteas kunder: ”Förstår dem”

Publicerad: 27 februari 2023, 09:07

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var i mitten av januari som Läkemedelsverket öppnade för att skräpa kraven vid läkemedelsköp online. Nu rasar Apoteas kunder, som i vissa fall är beroende av tjänsten, mot förslaget.

Ämnen i artikeln:

ApoteaE-handel

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS OCKSÅ: Läkemedelsleverans till brevlådan kan stoppas: ”Ett slag mot folk som är sjuka och äldre”

Läkemedelsverket vill se skärpta krav mot läkemedelsleveranser till brevlådan.

I mitten av januari sade Annika Babra, enhetschef vid Apotek och receptfri detaljhandel hos Läkemedelsverket, så här till Dagens Nyheter:

– Vi har fått signaler om att läkemedel inte når kunder utan kanske kommer till fel personer, är försenat eller inte kommer fram alls.

– Man skulle aldrig lämna ut receptbelagda läkemedel till någon annan på ett fysiskt apotek utan att säkerställa att det är en person som har rätt att ta emot läkemedlet.

Nu har Apoteas kunder engagerat sig i frågan, och flera oroade personer har hört av sig till e-handlaren som är den största aktören på marknaden.

– Väldigt många oroliga kunder har hört av sig till oss med anledning av förslaget. Våra kunder är många gånger beroende av hemleveranser för att de har svårt, eller ingen möjlighet, att ta sig till ett fysiskt apotek eller ombud, så jag förstår deras oro. Patientsäkerheten är oerhört viktig och där kan tillgängligheten vara avgörande om en patient kan få tag på sina läkemedel. Svårigheter att få tag i läkemedel i tid är exempelvis en stor anledning till att behandlingar inte fullföljs, säger Apoteas vd Pär Svärdson i en kommentar.

Förslaget har minst sagt mötts av kritik. Bland annat har medieprofilen Amelia Adamo startat en namninsamling mot förslaget som genererat närmare 8 000 underskrifter.

– Jag önskar att Läkemedelsverket ville ha en dialog kring hur det faktiskt fungerar idag och vilka konsekvenser förslaget kan få. Vi måste värna om patientsäkerheten och se till möjligheterna att leverera säkert även utanför Stockholm, säger Pär Svärdson.

LÄS OCKSÅ: Nermans plan – efter starka starten: ”Ta marknadsandelar från alla aktörer”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev