Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Efter kungens framstöt: Här är orten som blir Alibabas nav i Europa

Publicerad: 20 november 2018, 11:16

Kinesiska e-handelsgiganten har valt Liège i Belgien som sitt europeiska logistikcentrum – och planerar en enorm logistikcentral. Goda relationer till Alibabas grundare Jack Ma uppges ligga bakom.


Ämnen i artikeln:

VaruhusE-handelAlibaba

Läs mer: Beskedet från detaljhandeln: Dem ser vi som de största hoten i framtiden

Alibaba har valt Liège som nav för sina leveranser till Europa och de första flygtransporterna med paket till europeiska onlinekunder landade på ortens flygplats strax efter shoppingdagen Singles day.

– Vi har start ett omfattande samarbete mellan vårt logistiska dotterbolag Cainiao och flygplatsen i Liège, säger Alibabas Europachef Terry von Bibra.

Liège blir därmed logistiskt centrum, någon distributionsbyggnad eller annan fysisk infrastruktur finns ännu inte – men är på gång. Cainiao uppges planera bygget av en logistikcentral på 380 000 kvadratmeter, en yta som motsvarar 50 fotbollsplaner.

Valet av Liège var inte självklart utan föregicks av diskussioner på annat håll. Alibabas ledning, med Jack Ma i spetsen, uppvaktades förra året av holländske premiärministern Mark Rutte, som hoppades få onlinejätten att välja Maastricht eller Veert som alternativ, skriver Retail Detail.

Men det blev i stället Belgien och valet uppges ha påverkats av goda relationer mellan Belgiens kung Filip och Jack Ma, med samtal under World Economic Forum i Davos i januari i år.

För Liège är Alibabas val välkommet – och en fysisk logistikhub vore ännu bättre. Regionen hoppades tidigare att Zalando skulle lägga logistiksatsningar där, vilka i stället hamnade i Holland, och utökade satsningar skulle ge ny fart åt en belgisk e-handel som, enligt Retail Detail, delvis jobbar i motvind.

Läs mer: Alibaba-chefen vill se fler svenska varumärken i Kina: ”Intresset ökar”

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

VaruhusE-handelAlibaba

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev