Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Corona, konkurser och vd-byten – här är de hetaste nyheterna 2020

Publicerad: 29 december 2020, 06:30

Det har varit ett dramatiskt år för branschen. I mars smittade coronaviruset handeln och efter det är inget sig likt. Klassiska varumärken har kämpat – och kämpar för sin överlevnad. Just den kampen avspeglar sig i statistiken när Market sammanställer årets hetast nyheter på market.se.


Coronaviruset fanns med i rapportering redan i januari när Market berättade om att Ikea stängt flera av sina varuhus i Kina som en följd av dess framfart.

Men det var först någon vecka in i mars som smittan nådde Sverige på allvar och svenskarna började bunkra mat samtidigt som de undvek fysiska butiker till förmån för e-handeln.  Ett förändrat köpbeteende var ett faktum.

Medan delar av handeln gynnats av pandemin har situationen i det närmaste varit nattsvart för andra. Modehandeln har vissa månader haft försäljningstapp på upp emot 50 procent.

En klassiskt kedja som MQ tvingades ganska snabbt kasta in handduken när kunderna uteblev, men är i dag tillbaka på banan. Venue Retail, som redan befann sig företagsrekonstruktion när coronakrisen bröt ut, lämnade in en konkursansökan som senare drogs tillbaka.

Market rapporterade under våren om stort och smått utifrån situationen, bland annat genom att öppna ett liveflöde om pandemins påverkan på handeln.

Klassiska Gekås i Ullared har vittnat om stora besökstapp under året. Efter sommaren kom beskedet att varuhuset äntligen hittat en ny vd och Boris Lennerhovs tillfälliga comeback når snart vägs ände.

Intresset kring Åhléns är fortsatt stort och under året har kedjan fortsatt stänga olönsamma varuhus. I augusti klev Annika Hagen in som ny vd för kedjan.

Intersport, som tvingades till rekonstruktion tidigare i år, har också bytt vd. Clas Ohlson likaså. Fixarkedjan hämtar sin nya ledare från modehandeln.

Ett axplock av allt som hänt i detaljhandeln 2020. Branschen lämnar ett intensivt och dramatiskt år bakom sig. Med en fortsatt smittspridning i samhället och hårda restriktioner mitt under den viktiga julhandeln som följd tyder inget på att 2021 kommer att bli lugnare på något sätt.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev