tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Cdon får kritik – för sin hantering av personuppgifter

Publicerad: 4 juli 2023, 08:38

Foto: Daniel Norman

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, klandrar Cdon för bolagets behandling av personuppgifter i tredje land. Nu tvingas näthandlaren betala en sanktionsavgift.

Ämnen i artikeln:

Coop SverigeCdon

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Efter att en del klagomål inkommit till myndigheten har man beslutat om att granska fyra svenska bolag och deras hantering av personuppgifter i tredje land.

I det här fallet rör det sig om uppgifter från analys- och statistikverktyget Google Analytics och att dessa, i strid mot gällande EU-lagstiftning, ska ha förts över till USA.

Google Analytics kartlägger bland annat besöksstatistik till hemsidor.

Bolagen som granskats är Coop, Cdon, Tele 2 och Dagens industri, och IMY klandrar samtliga bolag för att man har agerat i strid med dataskyddsförordningen GDPR.

Man meddelar vidare att både Tele2 och Cdon ska betala sanktionsavgifter till myndigheten.

Det handlar om böter på cirka tolv miljoner kronor för Tele2 och 300 000 kronor för Cdon.

LÄS OCKSÅ: Trendbrottet – utmanaren förlorade fart: ”Viktigt att inte tappa siktet”

Enligt myndigheten hade samtliga bolag kunnat föra över uppgifterna till tredje land – om ett antal extra tekniska skyddsåtgärder införts, vilket de inte ska ha gjort i något fall.

Tele 2 har efter granskningen slutat att använda Google Analytics. Myndigheten förelägger även de tre andra bolagen att sluta använda verktyget. Beslutet gäller versionen av verktyget från den 14 augusti 2020.

– De här besluten har bäring inte bara på de här fyra bolagen utan kan ge vägledning även för andra organisationer som använder Google Analytics, säger Sandra Arvidsson, jurist och ansvarig för granskningen, i en uttalande.

Fotnot: Market tillhör liksom Dagens industri mediekoncernen Bonnier News och ingår i Di-gruppen, Bonnier Business Media Sweden AB.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev