onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Digitala handelsplatser

Adlibris facit för 2018: Ökad försäljning och över 100 miljoner i förlust

Publicerad: 18 februari 2019, 12:20

Adlibris ökade omsättningen med tolv procent förra året. Samtidig redovisar e-handlaren en förlust på 125 miljoner kronor. ”Vi kommer se en kraftig resultatförbättring under 2019”, säger vd Johan Kleberg.

Ämnen i artikeln:

AdlibrisE-handelMedia och underhållningEkonomi

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Läs mer: Efter leveransproblemen –  Adlibris sågas av kunderna: ”Mycket olyckligt”

Adlibrisgruppen omsatte 2,247 miljarder kronor under 2018.

Det visar ägaren Bonnier Groups årsrapport.

Det är en tillväxt med tolv procent.

– Det är en kombination av en stark bokförsäljning i Sverige och Finland till och med november samt en väldigt stark tillväxt av andra produkter än böcker i Sverige, Finland och Norge hela året. Vi såg en svagare utveckling på externa marknadsplatser, bokförsäljningen i Norge samt på våra andra sajter än Adlibris, säger Johan Kleberg till Market.

24 procent av försäljningen kom från andra produktkategorier än böcker, en ökning med 18 procent.

Johan Kleberg tror att den andelen kommer att vara ännu högre framöver.

– Vi räknar med en avsevärd tillväxt för andra produkter än böcker även under 2019. Där till räknar vi med en fortsatt tillväxt inom fysiska böcker med kraftigt ökade marknadsandelar men att marknaden kommer att vara relativt svag.

Trots tillväxt. Adlibris redovisar en förlust på 125 miljoner kronor. Det ska jämföras med ett resultat på 31 miljoner kronor förra året.

– Det beror på tre saker. Dels att vi gjorde en rad bokföringsmässiga förändringar under 2018 så de är av engångskaraktär. Därtill genomförde vi en kraftig omställning vi en kraftig omställning av verksamheten mot ett bredare sortiment på Adlibris. Detta medförde stora kostnader inom primärt logistik och fraktkostnader. Slutligen gjorde vi ett svagt resultat på några av våra nischade sajter, säger Johan Kleberg.

Hur ska ni nå vinst igen? Kommer det att ske under 2019?
– Om vi når vinst igen under 2019 beror på hur mycket vi satsar på en fortsatt breddning av Adlibris. Vi är övertygade om att ett breddat sortiment vilket gör att vi kan vara relevanta oftare och driva en ökad köpfrekvens bland våra kunder är vår absolut viktigaste fråga även under 2019. Oavsett detta kommer vi se en kraftig resultatförbättring under 2019.

Läs mer: Adlibris digitala närbutik levererar till ett större område: ”Tittar på Göteborg”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev