söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cityhandel

Stadskärnorna i storstäderna tappade hälften av sina besökare

Publicerad: 25 juni 2020, 06:38

Stadskärnorna i landets största städer tappade mer än hälften av sina besökare under april jämfört med samma månad i fjol. Det visar nya Cityindex.


Mikael Sydner

mikael.sydner@bonniernews.se


Flödet av människor i stadskärnorna har minskat radikalt under coronakrisen. Alla typer av stadskärnor har drabbats men värst är det i storstäderna som tappade 55 procent av flödet i april.

I de större städerna var tappet under samma månad 38 procent. i de medelstora 29 procent och i småstäderna cirka 24 procent.

Det genomsnittliga tappet var 40 procent.

Detta enligt flödesdata som tagits fram för den årliga rapporten Cityindex, som är ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Rapporten tar fram unik data för alla Sveriges 107 stadskärnor.

– En förklaring till storstädernas stora tapp är myndighetsrestriktioner som en del av virusbekämpningen, att många på kontoren jobbar hemma och att reserestriktioner gör att folk inte rör sig i storstädernas centrum i lika hög grad, säger Christina Friberg, expert på stadsutveckling hos Fastighetsägarna MittNord.

Innan pandemin visade både januari och februari ökningar i flödet jämfört med motsvarande månader året innan.

– För att få en så snabb återhämtning som möjligt behöver fastighetsägare, kommuner och andra som arbetar med stadsutveckling kunna dra slutsatser om vilket erbjudande framtida stadskärnor ska ha, säger Christina Friberg.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev