Cityhandel
Färsk rapport: Så ska framtidens handel bidra till blomstrande städer
Publicerad: 27 april 2022, 08:58
Körsbärsträd i Kungsträdgården i Stockholm
Foto: Helen Preutz
Utbud, tillgänglighet, trygghet, och rimlig hyra. De är några av de faktorer som Svensk Handel i en ny rapport pekar ut som nyckeln till levande städer och blomstrande handel.
Så länge det har funnits städer har handeln varit en central del av dem, men handeln har under tidens lopp anpassat sig till den tid vi lever i, slår rapporten fast.
Unders somliga tider har förändringarna gått snabbare, som i dag när flera trender såsom digitalisering, globalisering och hållbarhet sammanfaller och påskyndar förändringstakten.
Handel har alltid funnits och kommer att fortsätta finnas där konsumenterna finns, vilket omfattar digitala kanaler. År 2030 förväntas e-handeln stå för mellan 31 och 40 procent av den totala omsättningen jämfört med 14 procent i dag.
LÄS MER: ”Gina Tricot och H&M är aktörer som jag inte tror kommer att ha en plats i stadskärnan”
Detta innebär även ändrade förutsättningar för den fysiska handeln, vilket kräver en aktiv planering av alla platser som inrymmer handel. Framför allt krävs en förståelse för de nyckelfaktorer som krävs för att skapa levande städer, skriver rapportförfattarna.
Med ökande e-handel uppstår nya transportbehov som måste få sin plats i staden. Bland annat behövs mer mikrologistik för leveranser på kortare avstånd. Nya utlämningsställen kommer även att behövas när e-handelsvolymerna växer.
En grundläggande faktor som styr handeln förändringar i befolkningens storlek och sammansättning. Samtidigt som genomsnittsåldern och utbildningsnivån stiger ökar även andelen låginkomsttagare. Detta ökar kraven på ett brett handelsutbud med olika prisalternativ.
Den ökande otryggheten nämns också som en utmaning för stadskärnorna. Samtidigt pekas handeln ut som en bidragande faktor för att skapa trygghet genom generösa öppettider, upplysta skyltfönster och förmågan att locka människor till en plats.
Förändrade rörelsemönster till följd av urbanisering, ökad e-handel och mera hemmajobb är en annan faktor som påverkar handeln. Beteendeförändringar påverkar flödena av kunder och varor och därmed var handeln kommer att bestå och utvecklas.
LÄS MER: Emelie Gard fruktar inte svarta skyltfönster: ”Det ger möjlighet att bygga något nytt”
Förändrade resemönster där färre tar bilen till förmån för klimatsmarta alternativ ställer nya krav på tillgänglighet. Beteendeförändringar kommer att påverka flödena och därmed var handeln kommer att bestå och utvecklas.
De förändrade attityderna till hållbar konsumtion ställer också nya krav på privatpersoner, butiksinnehavare, fastighetsägare och kommuner på att bidra till ökad cirkularitet och resursutnyttjande.
Oproportionerligt höga hyror pekas ut som en faktor som riskerar att leda till butikstängningar i citykärnor och köpcentrum i storstadsregioner. Hyreskostnaden måste därför anpassas till omsättningen i butiken, skriver rapportförfattarna.
Sammanfattningsvis konstaterar Svensk Handel att om handeln används strategiskt kan den underlätta den strategiska stadsplaneringen och bidra till trygga och levande städer. Därför bör kommuner och fastighetsägare föra en kontinuerlig dialog med handelns aktörer, skriver man.
Rapporten bygger på en konsumentundersökning som besvarats av 1 006 personer i åldern 18-80 år.