Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Cityhandel

Den kraftiga kritiken bet – nu är regeringen redo att lyssna på cityledarna

Publicerad: 18 mars 2021, 08:21

Det blev inget möte med statsministern eller finansminister. Men i dag får representanter för 28 stadskärnor träffa näringsministerns statssekreterare för att prata om den akuta situationen. ” Vi upplever att det finns ett stort glapp mellan den verklighet vi har ute i städerna – och de stöd som regeringen utformat”, säger Hanna Candell, vd för Helsingborg City.


Ämnen i artikeln:

Corona

Läs mer: Cityorganisationernas attack efter vaga löften från Löfven: ”Dålig förståelse”

För en månad sedan skrev representanter olika cityorganisationer ett öppet brev till regeringen där de riktade skarp kritik mot regeringens stöd som de anser slår fel mot deras verksamheter. I brevet krävde de ett möte med statsminister Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) för att förklara hur allvarlig situationen ute i städerna är. 

I dag får 28 representanter för svenska stadskärnor träffa näringsminister Ibrahim Baylans statssekreterare Emil Högberg i ett digital möte.

– Vi är glada över att statssekreteraren tagit sig tid. Vi upplever att det finns ett stort glapp mellan den verklighet vi har ute i städerna – och de stöd som regeringen utformat. Branschorganisationer har uttalat sig om svårigheterna att som enskild företagare till exempel behöva navigera mellan flera olika myndigheter och stöd som inte ger dem möjlighet att täcka sina förluster. Det är krångligt, svårt och träffar inte rätt. Här måste regeringen tänka om för att bygga Sverige och städerna starka även efter coronapandemin. Vi är motorn i en viktig del av tillväxten, ingen gynnas av att våra näringar i stadskärnan slås ut, säger Hanna Candell.

Under mötet kommer de bland annat att presentera en lista med förslag som skulle underlätta situationen de näringsidkare som är verksamma i svenska stadskärnor.

– Förutom alla förlorade arbetstillfällen så kommer även fastighetsmarknaden att påverkas om många lokaler gapar tomma. I våra städer är fastighetsägarna tillsammans med kommunerna en stark motor i att utveckla staden till en plats där människor vill bo, verka och vistas och som dessutom lockar besökare från när och fjärran. Med en lägre fastighetsvärdering grundad på lägre hyresintäkter riskerar investeringarna till fortsatt platsutveckling att utebli och städerna förlorar på sikt sin attraktivitet. Därmed ges inte förutsättningar för att varken förbättra platsen för invånare eller vidareutveckla en av våra stora exportnäringar; turismen. Detta är inte en önskvärd framtid för någon part och det måste vi stävja, säger Pia Sandin, vd för Malmö citysamverkan.

Stina Storm, vd för City Örebro och BID-manager för Norrköpings stadskärna, säger att representanterna nu hoppas att regeringen ska lyssna på dem.

– Vi möts dagligen av medlemsföretag som drabbas hårt av de restriktioner som slår hårt mot stadskärnans aktörer samtidigt som vi ser kraftigt minskade besöksflöden. Nu hoppas vi på tydliga svar och en ökad förståelse hos regeringen efter dagens möte, säger hon.

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev