måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Cityhandel

Därför ställer Årets stadskärna in – så ersätts utmärkelsen

Publicerad: 12 mars 2021, 10:02

I dag togs beslutet: Utmärkelsen Årets stadskärna ställs in i år. ”Städerna har andra, mer akuta prioriteringar. Beslutet tas med respekt för situationen”, säger juryns ordförande Annika Boman.


Kalle Östgren

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se


Utmärkelsen Årets stadskärna skulle ha delats ut i samband med Årskonferensen den 15-16 september 2021 i Östersund.

I dag tog juryn beslutet att ställa in.

– Städerna har andra, mer akuta prioriteringar för att dämpa effekterna av såväl smittspridningen som följderna av restriktionerna, förklarar Annika Boman och fortsätter:

– Vi kommer istället att dela ut hederspriser för särskilda insatser under 2021.

Svenska Stadskärnor har delat ut utmärkelsen Årets stadskärna sedan 1995, alltid i samband med sin årskonferens. Priset har gått till den svenska stad eller ort som visar på störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum genom dokumenterat samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

I år skulle priset delas ut för 26:e gången, men utdelningen pausas för andra året i rad på grund av pandemin.

– Vi såg verkligen fram emot att kora Årets stadskärna i Östersund, som är den stad som senast fick utmärkelsen, 2019. Tyvärr blev det inte så. När flera städer som tidigare anmält sitt intresse backade på grund av ändrade prioriteringar orsakade av pandemin valde juryn att inte dela ut priset i år. Vårt beslut är taget med respekt för städernas situation.

– Även om utmärkelsen Årets Stadskärna 2021 inte delas ut i år, vill vi ändå premiera särskilda insatser i form av hederspris, vilket kommer att tillkännages den 15 september, säger Annika Boman.

Årets Stadskärna

■ För att bli nominerad till Årets Stadskärna krävs ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark och resultat baserat på strategier och handlingsplaner med tydliga mål, budget och genomförande. 
■ Graden av samverkan mellan den offentliga och privata sektorn är direkt avgörande för stadens och stadskärnans attraktionskraft och tillväxtpotential. 
■ En viktig drivkraft i städernas målmedvetna arbete är att få utmärkelsen Årets Stadskärna. 
■ De senaste fem åren har utmärkelsen tilldelats följande städer: 2019 Östersund, 2018 Linköping, 2017 Västervik, 2016 Varberg och 2015 Örebro.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev