Foto: Shutterstock

Regeringen lyssnar – utreder kemikalieskatt för utländska e-handlare

Regeringen ska ta fram ett förslag för hur den omdiskuterade kemikalieskatten ska omfatta utländsk e-handel också. ”I dag slår den hårt mot svensk detaljhandel˝, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.
Text: Daniel Norman
Annons:

I syfte att minska mängden farliga flamskyddsmedel införde regeringen 1 april 2017 en kemikalieskatt på hemelektronik.

Den har varit kritiserad av branschen från start, bland annat för att den bara gäller svenska aktörer.

– Som kemikalieskatten är konstruerad i dag slår den hårt mot svensk detaljhandel och jobben i Sverige. Kemikalieskatten snedvrider konkurrensen för svenska handlare då den inte tas ut på varor köpta från utländska e-handelssajter. Svenska handlare kan inte höja priserna för att kompensera sig för högre inhemska skatter, eftersom konsekvensen blir att de då tappar affären till konkurrenter i exempelvis Danmark eller Tyskland, säger Klas Elm.

Nu verkar regeringen ha lyssnat på branschen.

I budgetpropositionen för 2020 skriver regeringen att den under 2019 ska ta fram en promemoria med förslag på hur utländsk e-handel ska kunna omfattas av skatten.

– Vi välkomnar därför regeringens besked att de nu ser över en lösning som innebär att även utländska e-handelssajter omfattas av skatten, säger Klas Elm.

Helst av allt vill Elektronikbranschen att skatten avskaffas.

– Kemikalieskatten ger en mycket begränsad miljönytta och har redan bidragit till förlorade arbetstillfällen och ett försäljningstapp på cirka sex miljarder kronor för den svenska handeln, säger Klas Elm och fortsätter:

– Om regeringen skulle landa i bedömningen att utvidgningen av lagens tillämpningsområde inte går att genomföra så måste kemikalieskatten i sin helhet avskaffas.

Annons:
Annons:

Analyser

Loading...