fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Vitryska Ikea-kopian laddar för expansion: ”Tittar på om det rör sig om varumärkesintrång”

Publicerad: 18 april 2023, 06:30

Foto: Vlad Karkov/SOPA Images/Shutterstock

Den vitryska Ikea-kopian Swed House har öppnat sin första butik i Moskva. ”Vi är inte Ikea, vi strävar efter att vara som Ikea.”

Ämnen i artikeln:

UkrainakrisenIkeaDetaljhandelnVarumärken

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Logotypen är blågul och butikspersonalen bär guls pikétröjor. I lördags öppnade den vitryska Ikea-kopian Swed House i Moskva, rapporterar TT.

– Vi är inte Ikea, vi strävar efter att vara som Ikea. Vi har våra egna varumärken, våra egna varor, säger Mamedali Kasymov, generaldirektör för verksamheten, till Reuters enligt TT.

Affärsidén går helt enkelt ut på att bli en dubbelgångar till den svenska möbeljätten, sedan denne stängt sina varuhus i Ryssland som en följd av kriget i Ukraina.

Mamedali Kasymov säger att Swed House även säljer originalartiklar, som de kommit över från Ikea.

– Ingen förbjöd oss att göra detta.

Swed House planerar att öppna fem butiker i Moskva. Nästa år väntar expansion till andra ryska regioner.

Det var i mitten av mars förra året som Ikea fattade beslut om att stänga sina varuhus i Ryssland. Tre månader senare kom beslutet att möbeljätten skulle sälja sina fabriker i landet och minskar sina lager där. Därefter har de produkter som fanns kvar i lager sålts online.

Ikea har kopian under uppsyn.

– Vi tittar nu på om det bara handlar om ren inspiration eller om det också rör sig om varumärkesintrång, säger Jakob Holmström, pressansvarig vid Inter Ikea Group, till TV4:s nyheter enligt TT.

Den svenska möbeljätten undersöker också om Swed House verkligen säljer riktiga Ikea-produkter eller om det handlar om kopior.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev