Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Smittspridningen får danska Coop att slopa Black Friday

Publicerad: 30 oktober 2020, 11:30

När smittspridningen av covid-19 ökar i Danmark väljer den danska detaljhandelsjätten Coop att ställa in rean under Black Friday. ”Inte rätt tid för stora folksamlingar.”


Ämnen i artikeln:

Black FridayCorona

I slutet av november stundar shoppinghögtiden Black Friday igen. Men nu aviserar den danska detaljhandelskedjan Coop att man helt slopar rean i kedjans fysiska butiker.

Anledningen till beslutet är den kraftigt ökande smittspridningen i landet.

– Det här är inte rätt tid för aktiviteter som leder till stora folksamlingar, säger kedjans kommunikations- och analyschef Lars Aarup till BT, rapporterar Aftonbladet.

Den amerikanska shoppinghögtiden Black Friday är störst inom sällanköpsvaror, men uppmärksammas även inom dagligvaruhandeln på olika sätt.

Men i år tonar flera livsmedelsbutiker och kedjor ner erbjudandena i de fysiska butikerna med anledning av coronapandemin och den just nu ökande smittspridningen på många platser.

Och för den danska storkoncernen Coop ställs rean alltså in i samtliga 100 butiker.

- Det var en no brainer. I den tid som vi lever i så var det ett enkelt och logiskt beslut, säger Lars Aarup till tidningen BT.

Som Market tidigare kunnat rapportera spår Postnords e-handelsexpert rekordstora paketfloder just i år när många tagit steget över till onlinehandeln på grund av coronapandemin.

Även för svenska kedjor är Black Friday ett klurigt dilemma i år när shoppingen måste ske på ett smittsäkert sätt och Folkhälsomyndigheten infört nya restriktioner i vissa regioner, kring exempelvis besök i köpcentrum.

XXL:s vd Anders Lindblom kommenterar det så här TT.

- Vi har fördelen att ha ganska stora varuhus, så det blir inte samma trängsel som i mindre butiker. Men vi kommer att vara noga med hur många som är inne samtidigt, se till att kunderna håller avstånd, tillhandahålla handsprit och ha generösa öppettider, säger XXL:s vd Anders Lindblom till TT, rapporter Aftonbladet.

Ellen Larsson

Ämnen i artikeln:

Black FridayCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev