Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Oslo stänger igen – under två veckor får bara nödvändig handel hålla öppet

Publicerad: 1 mars 2021, 13:53

Foto: Daniel Norman

Från i morgon, tisdag, stänger all ”icke-nödvändig” handel i Oslo kommun under två veckor. Orsaken är kraftigt ökande antal covid-19-smittade i den norska huvudstaden. Reaktionerna från den lokala handeln är kraftiga.


Ämnen i artikeln:

ButikCorona

Undantaget från den nya tvåveckorsregeln, som alltså träder i kraft i morgon tisdag den 2 mars, är dagligvaruhandeln, apotek och vinmonopolet. Men dagligvaruhandeln befarar att ytterligare minskade kundströmmar kommer att påverka även vissa dagligvarubutiker negativt.

Bakgrunden till Oslo kommunfullmäktiges beslut om att stänga ner bland annat handeln är den kraftigt ökande smittspridning som noterats under de senaste veckorna, framför allt gäller det den så kallade brittiska mutationen av covid-19. Målet är att minska rörelserna bland människor och ”undvika folksamlingar”.

Men handelsorganisationen Oslo handelsstanden, OHF, menar att nedstängningen i stället kan innebära det motsatta, att rörelserna ökar. Tidigare nedstängningar av bland annat

Vinmonopolet innebar att Oslobor resten till grannkommunerna för att handla öl och vin.

– Åtstramningarna för handeln och serveringarna i Oslo som meddelades på söndagen är dramatiska, säger OHF:s chef Bjørn Næss.

– Vi är förtvivlade över den orättvisa konkurrensvridningen som detta leder till.

Enligt näringslivsorganisationen Virke har nedstängningen av köpentrum och butiker i Oslo-regionen hittills i år kostat handelsbranschen miljardbelopp.

Susan Berzelius

redaktionen@market.se

Ämnen i artikeln:

ButikCorona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev