Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

När H&M försökt blidka Kina retade modejätten upp grannen Vietnam i stället

Publicerad: 6 april 2021, 07:03

Foto: Lasse Fredriksson

H&M:s försök att gjuta olja på vågorna efter kontroversen med Kina efter att modejätten tagit ställning mot tvångsarbete i Xinjiangprovinsen, tycks istället ha skapat konflikt med grannlandet Vietnam. Nu uppmanar vietnamesiska konsumenter till bojkott mot kedjan, skriver Nikkei Asia


Ämnen i artikeln:

ModeH&M

Läs mer: Chefsekonomen om H&M-konflikten i Kina: Blottar känsliga avvägningar

Orsaken till konflikten med Vietnam uppges vara att H&M publicerat en karta på sin hemsida där hela Sydkinesiska havet, med tillhörande öar, anges som kinesiskt territorium.

Enligt Vietnamesiska medier uppdaterade H&M kartan efter uppmaningar från kinesiska myndigheter. Vietnam, å sin sida, gör också anspråk på öarna och tilltaget upprör vietnameser som nu uppmanar till bojkott.

På sociala medier i Vietnam cirkulerar bilder på en överkorsad karta på Kina bredvid en karta där öarna i fråga tillskrivs Vietnam och ett hot om bojkott mot landets elva H&M-butiker om inte modejätten ber om ursäkt för “misstaget”.

Den geopolitiska striden om Sydkinesiska havet är en het potatis i Vietnam och landet är ett av flera i regionen som motsätter sig Kinas anspråk på stora delar av området.

Under långfredagen publicerade H&M ett blogginlägg där bolaget skriver att de “kommer att arbeta tillsammans med kolleger i Kina för att hantera de pågående utmaningarna och hitta en väg framåt”, skriver brittiska Charged.

I uttalandet skriver modejätten att de vill vara en ansvarsfull inköpare i Kina och övriga världen och att man bygger framåtblickande strategier och arbetar med att ta fram nya metoder för materialköp.

Läs mer: H&M tappade försäljning och redovisar rörelseförlust – men e-handeln växte

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeH&M

Dela artikeln:


Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev