lördag23 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Kritik mot Ikea – ovaccinerade nekas full sjukpenning

Publicerad: 13 januari 2022, 08:29

Ovaccinerad personal vid Ikeas varuhus i Storbritannien får kraftigt sänkt sjukpenning.

Ämnen i artikeln:

IkeaCorona

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Den personal som inte har vaccinerat sig och som tvingas gå i isolation efter konstaterad smitta med covid-19 får inte rätt till samma sjukpenning som vaccinerad personal, rapporterar Expressen med hänvisning till BBC.

Detta är den rådande hållningen hos Ikea i Storbritannien, med undantaget att de som har medicinska skäl för utebliven vaccination får behålla samma sjukpenning som vaccinerade.

Det meddelade Ikea i ett pressmeddelande – ett besked som nu får skarp kritik på sociala medier i Storbritannien. Under hashtagen #BoycottIkea sprids kritik från användare på bland annat Twitter med uppmaningar om att bojkotta möbeljätten, skriver Expressen.

Till BBC säger arbetsrättsjuristen Sarah Ozanne att Ikeas beslut sannolikt grundar sig i ett försök att tackla bristen på personal på grund av sjukdom, snarare än diskriminering mot ovaccinerade.

– Men arbetsgivare borde överväga huruvida deras åtgärder är proportionerliga som verktyg för att uppnå målet att få arbetstagarna tillbaka i arbete, säger hon till BBC.

Enligt det brittiska mediehuset kan ovaccinerad personal på Ikea nu få 96,54 pund i veckan i sjukpenning, motsvarande ungefär 1180 kronor, vilket är minimigränsen i landet.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev