Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Kinas nya attack på H&M – påstår att deras produkter är skadliga för barn

Publicerad: 7 juni 2021, 06:13

Gruffet mellan Kina och H&M fortsätter. Efter Kinas bojkott mot H&M i mars anklagar den kinesiska tullen nu kedjan för att sälja produkter som är skadliga för barn, rapporterar BBC.


Ämnen i artikeln:

ModeH&M

Läs mer: Det stormar kring H&M i Kina – nu blockeras kedjans app av telefontillverkaren

Det kinesiska tullverket har publicerat en lista med 81 produkter för barn som påstås innehålla höga nivåer av giftiga ämnen som kan absorberas genom huden eller munnen, däribland nio partier av bomullsklänningar från H&M.

Även barnkläder från Zara, GAP och barnskor från Nike uppges finnas med på listan. Produkterna ska ha påträffats vid stickprovskontroller mellan juni 2020 och maj i år.

Market har tidigare berättat om H&M:s problem i Kina. I mars utsattes kedjan jämte en rad andra aktörer från väst för en storskalig bojkott på grund av ställningstaganden mot tvångsarbete i provinsen Xinjiang.

H&M har liksom flera andra stora företag uttryckt oro för att den muslimska minoritetsbefolkningen i provinsen ska utnyttjas inom bomullsindustrin – någon som den kinesiska staten förnekar.

I april uppstod även bråk kring en karta som H&M uppdaterade efter påtryckningar från kinesiska myndigheter. På den uppdaterade versionen angavs flera öar i Sydkinesiska havet som kinesiska, vilket fick Vietnam, som också gjorde anspråk på dem, att protestera mot kedjan.

H&M har varit förtegna om situationen i Kina. Men i en skriftlig kommentar i mars skrev modejätten att de vill vara en ansvarsfull inköpare i Kina och övriga världen och att man bygger framåtblickande strategier och arbetar med att ta fram nya metoder för materialköp.

I ett mejl till SvD kommenterar nu Ulrika Isaksson på kedjans pressavdelning de nya uppgifterna om att barnkläder från H&M finns med på det kinesiska tullverkets lista.

”Produkterna uppfyller kemikalierestriktionerna i landet och har inte stoppats för att de innehåller skadliga ämnen. De produkter som har stoppats har tappat färg eller har snören som inte uppfyllt kraven”, skriver Ulrika Isaksson.

Läs mer: Chefsekonomen om H&M-konflikten i Kina: Blottar känsliga avvägningar

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeH&M

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev