fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Initiativen från handeln för att stötta krigets offer i Ukraina blir fler och fler

Publicerad: 2 mars 2022, 09:20

Foto: Getty Images

Handeln sluter upp med stöd till offren för kriget i Ukraina. Mio skänker en miljon kronor och Apotea skickade i går i väg 37 pallar med hygien- och sjukvårdsmaterial, för att nämna några exempel.

Ämnen i artikeln:

MioLindexApotea

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


LÄS MER: Blöjor, sovsäckar och pengar – så visar handeln givmildhet gentemot Ukraina: ”Alla kan bidra”

Initiativen från handel för att stötta offren för kriget i Ukraina blir fler och fler. 

Mio kraftsamlar, tillsammans kommer kedjan att bidra med en miljon kronor. Kedjan kommer att verka genom olika välgörenhetsorganisationer och både stötta ekonomiskt liksom med produkter som kuddar, täcken och filtar.

”I dag är jag extra stolt över att vara en del av Mio-laget”, skriver en av de anställda som delar nyheter på Linkedin. 

Apotea skriver i ett inlägg på Linkedin att bolaget gör vad det kan för att bidra. 

”I dag går en lastbil med 37 pallar hygien- och sjukvårdsmaterial, och i morgon går ytterligare två lastbilar”, skriver Apotea. 

Nätapoteket har startat en insamling för att kunna skicka mer där kunderna kan bidra genom att avrunda uppåt när de handlar. 

Även Lindex låter kunderna avrunda upp vid köp. Pengarna går till UNHCR:s verksamhet. Bolag kommer dessutom att donera en miljon kronor själva till organisationen. 

”Som en global aktör har vi kollegor över hela välden och vi har anställda som direkt påverkas av situtationen och som vi stöttar”, skriver Lindex på Linkedin. 

Även Axel Johnson, som äger retailaktörer som Åhléns, Kicks och Skincity, skänker pengar till UNHCR:s verksamhet. Totalt handlar det om fem miljoner kronor. 

Ica Gruppen berättade i dag i ett pressmeddelande att de tillsammans med Ica-handlarnas förbund skänker tio miljon till Röda Korset och deras humanitära insatser i Ukraina samt för dem som flyr kriget. 

– Vi är förfärade över kriget i Ukraina och det känns helt självklart att hjälpa människorna under en mycket svår kris, säger vd Per Strömberg i en kommentar. 

Chiquelle har samlat ihop 25 000 paket med kläder till de familjer som är på flykt undan kriget. Bolaget söker nu kontakt med organisationer i Polen som kan hjälpa till att distribuera dessa. 

Detta är bara ett axplock av de initiativ som sker. Fler retailaktörer sträcker ut en hand för att hjälpa människor i nöd. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev