Utrikes
Ica-ägda kedjan stoppar ryska varor – och skickar kläder till ukrainska soldater: ”Vi är starka och enade”
Publicerad: 7 mars 2022, 14:19
Rimi Baltics vd Giedrius Bandzevičius.
Ica-ägda Rimi Baltic tar krigsutbrottet i Ukraina på största allvar. Nu sätter man stopp för ryska varor – och skickar kläder till soldater i den ukrainska armén. ”Vi är starka och enade”, säger vd Giedrius Bandzevičius.
Ämnen i artikeln:
Ica GruppenRimi Baltic, som ägs av Ica Gruppen, driver nära 300 dagligvarubutiker i Lettland, Litauen och Estland och utgör en av de största detaljhandelsaktörerna i Baltikum.
De baltiska länderna har genom historien varit särskilt utsatta för stormaktsambitioner – även av Sverige – och erhöll självständighet från Sovjetunionen i samband med unionens kollaps 1991.
Den geografiska närheten till Ryssland och faktumet att det finns en relativt betydande rysk minoritetsbefolkning i Baltikum gör att kriget i Ukraina kommer nära inpå.
Och den svåra situationen som nu har uppstått efter krigsutbrottet har Rimi Baltic tagit på största allvar.
– Det här är en känslomässig tid i våra samhällen och även för vår organisation. Här på Rimi har vi olika team av olika åldrar, nationaliteter och kön. Men vi är starka och enade när det gäller att stödja Ukraina i detta tragiska ögonblick, säger Giedrius Bandzevičius, vd på Rimi Baltic.
– I solidaritet med Ukraina och ukrainare, av vilka många finns bland våra anställda och kunder, samt att vi är strängt emot den fullskaliga invasion av Ukraina som har inletts av Ryssland, har vi förbjudit ryska och vitryska varor från Rimi-butiker överallt i alla baltiska länder, säger han.
Detta innebär att i alla butiker i Baltikum tas varor som producerats av ryska och vitryska företag bort från sortimentet och Rimi Baltic har slutat importera sådana produkter från internationella distributionsföretag.
Färska produkter med korta förfallodatum doneras till lokala livsmedelsbanker för att undvika matsvinn.
Även om volymen av ryska och vitryska varor i Rimi-butikerna bara utgör en liten del av sortiment sänder beslutet ett tydligt budskap om att kedjan är emot militär aggression, säger Giedrius Bandzevičius.
– Samtidigt håller vi på att märka ukrainska varor i våra butiker med landets nationella flagga så att våra kunder kan stödja Ukrainas ekonomi genom sina dagliga inköp.
Rimi erbjuder också ”alla sina tillgängliga resurser” för att hjälpa ukrainska människor och flyktingar som redan har börjat anlända till de baltiska staterna, enligt Giedrius Bandzevičius.
Som exempel nämner han att butiksanställda inom Rimi Litauen har tillsammans med Lithuanian Food Bank förberett tusentals paket med mat och varor.
Dessutom skickas specialleveranser av handskar, halsdukar och mössor till ukrainska soldater.
Rimi Estland förberedde även flera hundra paket med nödvändighetsvaror som svar på en begäran från estniska socialministeriet, säger Giedrius Bandzevičius.
– I Lettland arbetar vårt team också med den lokala livsmedelsbanken för att förbereda hundratals paket som kommer att levereras till de ukrainska flyktingarna som kommer till Lettland, säger han.
Rimi Baltic försöker också stödja ukrainare i sin dagliga verksamhet – vilket till exempel innebär att man har börjat erbjuda arbetsplatser till ukrainska flyktingar i samtliga baltiska länder. Samtidigt kan kedjans kunder skänka kundpoäng till välgörande ändamål.
Och vad gäller den dagliga driften märker man inte av några förändrade kundbeteenden i spåren av det spända säkerhetspolitiska läge som nu råder i Europa. I Sverige har det bland annat rapporterats om en ökad tendens till hamstring av varor bland kunder.
– Våra butiker drivs som vanligt och vi upplever ingen enastående försäljningsaktivitet eller trender i kundbeteende. De baltiska länderna har redan gått igenom den här situationen med den första vågen av covid-19-pandemin när människor rusade till butikerna och började lagra varor, säger han.
– Nu förstår folk att det inte finns något behov av panik och att det inte finns några problem med leverans av varor i butiker.
Lettland utgör den största marknaden för Rimi Baltic. Målet till 2023 är att totalt 100 butiker ska vara i drift på systermarknaden i Litauen, berättar Giedrius Bandzevičius.
– Vår kommersiella strategi är att erbjuda ett brett sortiment av produkter. Vi letar ständigt efter sätt att bättre matcha moderna kunders behov, samtidigt som vi stöder deras ambitioner mot en hälsosammare och mer hållbar livsstil, säger han.