Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Det stormar kring H&M i Kina – nu blockeras kedjans app av telefontillverkaren

Publicerad: 25 mars 2021, 13:55

Stormen kring H&M i Kina fortsätter rasa efter att kommunistpartiets ungdomsförbund anklagat modekedjan för falsk ryktesspridning. I dag blockerades H&M:s app bland annat av Huawei. Utvecklingen är olycklig för H&M inför rapportsläppet nästa vecka.


Ämnen i artikeln:

ModeH&M

I dag stod det klart att kinesiska telekomaktörer som Huawei och Xiaomi, gjort det omöjligt att använda modejättens app i Kina. H&M har även plockats bort från flera karttjänster och sökappar och redan i går blockerades kedjan av landets största e-handelsplattformar, däribland T-mall.

– När det gäller online är till exempel T-mall och övriga aktörer jätteviktiga. Mer än halva handelssektorn är online i Kina och det är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i världen, säger SEB:s aktieanalytiker Esbjörn Lundevall till TT.

Turbulensen startade när Kinas kommunistpartiets ungdomsförbund uppmärksammade ett uttalande från H&M i fjol om att kedjan uttrycker oro efter rapporter om att den uiguriska minoritetsbefolkningen ska ha utsatts för tvångsarbete i Xinjiangprovinsen och klargör att man inte gör några bomullsinköp från denna provins.

I ett inlägg på Kinas motsvarighet till Twitter, Weibo, anklagar ungdomsförbundet H&M för falsk ryktesspridning och hyckleri:

“Vill ni tjäna pengar i Kina samtidigt som ni sprider falska rykten och bojkottar Xinjiangs bomull? Önsketänkande!"

H&M är inte ensamma om att utsättas för mobbning i Kina efter att en rad västländer infört sanktioner mot kineser som anklagas för brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang. Även Nike utsätts för bojkott och elbilstillverkaren Tesla anklagas för spionage.

För H&M är utvecklingen negativ och aktien faller tungt på börsen. I nästa vecka släpps även modekedjans kvartalsrapport, vilken tros fokusera just på Kina.

Helen Preutz (tjänstledig)

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

ModeH&M

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev