Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utrikes

Dansk handel börjar öppna igen – köpcentrumen förblir stängda

Publicerad: 1 mars 2021, 08:13

Dansk handel börjar i dag, måndag den första mars, att i ett första steg öppna igen. Dock förblir köpcentrum även fortsättningsvis stängda.


Ämnen i artikeln:

Corona

Stormarknader, fackhandel och köpcentrum har varit stängda i Danmark sedan i höstas. Endast apotek och dagligvarubutiker med en yta under 5 000 kvadratmeter har varit öppna.

Men med ett förbättrat smittoläge i landet beslutade den danska regeringen och stödpartierna i förra veckan att så sakteliga öppna samhället, bland annat handeln, igen.

Reglerna som gäller är att butiker på upp till 5 000 kvadratmeter får hålla öppna, större butiker kan hålla öppet genom tidsbokning.

Danmarks största dagligvaruaktör, Salling Group, ser fram emot återöppnandet.

– Vi ser alla fram emot detta, att det blir liv i gatubilden igen och kunder i butikerna, säger Per Bank, vd för Salling Group med bland andra kedjorna Netto, Føtex och Bilka.

– Stora delar av detaljhandeln har haft det tufft under det gångna halvåret.

För Salling Groups del har 2 000 medarbetare varit permitterade under perioden. Bland annat helägda dotterbolaget BR leksaker som öppnar sina 20 butiker igen.

Per Bank poängterar, liksom regeringen och myndigheter, vikten av att fortsatt följa restriktionerna.

– Vi kommer att sätta in extra vakter för att exempelvis kontrollera att endast en person per hushåll handlar i butikerna, säger Per Bank.

Susan Berzelius

redaktionen@market.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev