Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

USA i chock: Amerikanska handelsjättar fördömer kaoset i Washington

Publicerad: 13 januari 2021, 10:25

Foto: Getty Images

Kedjor och tunga handelsorganisationer i USA tar skarpt avstånd från stormningen av Kapitolium i förra veckan. ”En skymf mot vår demokrati”, säger Matthew Shay, vd för National Retail Federation, NRF.


Läs mer: Retailjättarnas inblandning i USA-valet – de donerar mest till partierna

USA står mitt i en historisk politisk turbulens. Landet befinner sig i ett chocktillstånd efter förra onsdagens stormning av Kapitolium och i växande oro inför den kommande ceremonin, den 20:e januari, då Joe Biden ska sväras in som ny president.

Näringslivet och den amerikanska detaljhandeln tar skarpt avstånd från händelserna och flera tunga makthavare betraktar president Trump som personligt ansvarig för kaoset, som ledde till fem personers död.

Donald Trump ställs nu, för andra gången, inför riksrätt.

Flera banker avslutar nu/ta bort "nu" samarbetet med Trump. Walmart och Amazon, som tidigare varit bland de största bidragsgivarna till det republikanska partiet, ser över sina politiska strategier.

Digitala handelsplattformen Shopify har stängt alla nätbutiker som har kopplingar till konglomeratet Trump Organization eller tidigare kopplats till Trumps kampanj.

Matthew Shay, vd för National Retail Federation, NRF, kallade förra onsdagen för en ”sorglig och upprörande dag för vårt land” och uppmanade Trump-administrationen att “agera snabbt för att visa ett ledarskap som sätter stopp för denna skymf mot vår demokrati” och att upploppet “bryter mot de mest grundläggande delarna i vår konstitution”.

Andra instanser använder ännu skarpare formuleringar.

Handelsorganisationen Retail Industry Leaders Association lägger skulden för upploppet på president Trump personligen och modehandelns organisation AAFA, The American Apparel & Footwear Association, kallade upploppet i Washington för “en kriminell handling mot USA och mot landets folk”.

Thomas J. Donohue, högste tjänsteman i U.S. Chamber of Commerce, kallar upploppet “en attack på vår demokrati”.

Business Roundtable, som samlar vd:ar från USA:s största företag, publicerade snabbt ett uttalande med en tung uppmaning till  ”presidenten och alla berörda ämbetsmän” att ”få ett slut på detta kaos och stödja en fredlig maktöverföring”.

National Retail Federation uppmanar Donald Trump och hans administration att snabbt agera för att visa ledarskap.

Läs mer: Rysaren i USA – så påverkar valresultatet svensk handel

Brian Dodge, ordförande för handelns chefsorganisation RILA (Retail Industry Leaders Association) publicerade följande: “Händelserna vid USA:s kongress var inget annat än en attack på vår demokrati. När det var tänkt att våra folkvalda skulle genomföra en fredlig, men samtidigt kraftfull, symbolisk handling möttes de av en våldsam pöbel som hetsats av USA:s president och hans understödjare”.

Industri- och leverantörsorganisationen National Association of Manufacturers vd och ordförande, Jay Timmons – som tidigare stöttat Trump – fördömde snabbt händelsen och argumenterade för att avsätta den sittande presidenten genom att uppmana vicepresident Mike Pence att “allvarligt överväga att samarbete med kongressen för att använda det 25:e tillägget i konstitutionen för att bevara vår demokrati”.

Jay Timmons fortsatte i ett rasande uttalande:

“Det här är inte lag och ordning. Det är kaos. Det är pöbelvälde. Det är farligt. Det här är ett uppror och ska behandlas som ett sådant. Den avgående presidenten orsakade våldsamheter i ett försök att behålla makten, och varje vald ledare som försvarar honom bryter mot sin svurna ed att upprätthålla konstitutionen och väljer anarki framför demokrati”.

Flera röster i den skakade amerikanska detaljhandeln ser fram emot Bidens tillträde och hoppas på mer stabila omständigheter. Köpcentrumorganisationen ICSC, International Council of Shopping Centers, uttalar följande: “Vi ser fram emot att arbeta med den valde och tillträdande president Biden och uppmanar alla demokratiskt valda makthavare att göra detsamma”.

Läs mer: Handeln hoppas på mindre osäkerhet när Joe Biden tar över rodret i USA

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev