Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Undersökning: Bedrägerier ökar i pandemin – utnyttjar kunders skärmdumpar

Publicerad: 25 februari 2021, 13:25

Bedrägeriförsöken ökar under pandemin, enligt en undersökning från SAS Institute. ”Ett vanligt exempel är att använda falska QR-koder eller digitala kvitton för att hämta ut varor från butiker”, säger Søren Olsen på SAS Institute.

Ämnen i artikeln:

Detaljhandeln

Bedrägeriförsöken ökade med 35 procent under förra året, enligt en undersökning som genomförts av Javelin Strategy & Research på uppdrag av SAS Institute. Undersökningen baseras på intervjuer med 120 chefer från finansbranschen med ansvar för betalningar och säkerhet i 20 länder.

– Undersökningen visar att bedrägerierna ökar i digitala kanaler. Samtidigt förlitar vi oss på föråldrade metoder i kampen mot bedrägerierna. Säkerhetsrutinerna har inte följt den snabba utvecklingen inom handeln, säger Søren Olsen, expert på bedrägeriförebyggande arbete på SAS Institute.

Enligt Søren Olsen har digitala bedrägerier blivit allt mer sofistikerade och innehåller ofta element från olika typer av bedrägerier, bland annat identitetsstölder och annan manipulation av användarinformation. Det görs också försök för att spionera på konsumenter genom olika former av nätfiske.

– I dag vill konsumenter handla snabbt på nätet. Kanske via mobilen på väg hem från jobbet, i miljöer när man har bråttom och kanske är distraherad. Då ökar risken att konsumenter delar känslig information med andra, exempelvis genom att dela skärmdumpar med shoppinginformation till familjemedlemmar för att kunna fatta snabba beslut.

Läs mer: IT-bedrägerierna ökar: ”Mörkertalet är stort eftersom många skäms”

– En skärmdump kan användas på en falsk sida för att ge sken av att en betalning har godkänts eller skickats. Betalningen annulleras sedan och sidan för avbokning används som betalningsbevis för att skicka pengar till en bedragare. Vi rekommenderar därför att företag som tillhandahåller betalningslösningar och butiker arbetar för att förhindra att känslig information kan delas. Jag vill också uppmuntra konsumenter att tänka noga innan de delar ett kvitto för sina onlineköp, säger Søren Olsen.

Hur kommer bedragarna över skärmdumparna?

– Bedragare kan be användarna att installera skärmdelningstjänster. Genom att installera den ger du fjärråtkomst till din dator, smartphone och mobildata till en tredje part. Ett välkänt modus operandi är att bedragare utger sig för att vara en bankanställd och ber kunderna ladda ner programmet som ger dem fjärråtkomst.

QR-koder som används i marknadsföring eller i handelsmiljöer kan också utnyttjas av bedragare, enligt Søren Olsen.

– Bedragare ersätter ofta korrekta QR-koder med falska QR-koder eftersom dessa lätt kan skicka användaren vidare till en bedräglig webbplats med realistiska målsidor. Offret kan uppmanas att ange personlig information. Skadlig programvara kan laddas ner till offrets dator eller telefon. I slutändan innebär det att kriminella kan få tillgång till offrets nätbank, säger Søren Olsen.

Läs mer: Expertens tips – så skyddar du dig mot bedrägeribrotten: ”Måste vara uppdaterad hela tiden”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev