onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Tre apoteksbolag delade kunduppgifter med Facebook – nu riskerar de miljonböter

Publicerad: 1 juni 2022, 06:16

Efter avslöjandet om att flera apoteksbolag delat uppgifter om kunder och deras köp med Facebook inleder Integritetsskyddsmyndigheten en granskning. Om det visar sig att bolagen gjort fel riskerar de böter i mångmiljonsklassen.

Ämnen i artikeln:

ApoteketApoteaApohem

HP

Helen Preutz

helen.preutz@bonniernews.se


I april avslöjade Ekot att statliga Apoteket skickat detaljerade uppgifter om sina kunder och deras webbköp till Facebook. Syftet ska, enligt Apoteket, ha varit att följa upp sin egen reklam på plattformen.

Kort därefter kom nya uppgifter från Ekot om att även nätapoteket Apotea skickade uppgifter om sina kunder och deras köp till Facebook under två års tid. Händelsen beskrivs som ett misstag till följd av att en anställd av misstag råkat slå på inställningen för överföringar.

I dag rapporterar Ekot att ett tredje Apoteksbolag, nämligen nätapoteket Apohem, ska ha delat uppgifter om ”en liten andel” av sina kunder med Facebook.

Omfattningen av läckan och uppgifternas natur har fått Integritetsskyddsmyndigheten, Imy, att fatta beslut om att inleda en granskning av alla de tre bolagen för att se om de har gjort fel. 

– Det är ju känsliga personuppgifter som det verkar kunna handla om här. Och de är en del av hälso- och sjukvården. Det gör att du måste ha ett högt skydd, säger Disa Rehn, jurist på Imy, till Ekot.

Om bolagen visar sig ha gjort fel riskerar de sanktionsavgifter på upp till hundratals miljoner kronor.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev