fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Tillslag mot hackarna som misstänks för IT-attacken mot Coop – många miljoner i beslag

Publicerad: 3 december 2021, 08:30

Det var i somras som Coop utsattes för en IT-attack.

Amerikansk säkerhetspolis har beslagtagit motsvarande 20 miljoner kronor som tros komma från hackernätverket Revil som bland annat låg bakom IT-attacken som drabbade Coop.

Ämnen i artikeln:

CoopDagligvaror

HP


Enligt domstoldokument som offentliggjordes på onsdagen handlar det om så kallad ransomware, det vill säga pengar som drabbade betalat till utpressarna, skriver DN.

Enligt FBI kan pengarna kopplas till en rysk man som ska ha kontrollerat det konto där pengarna fanns. I en internationell insats under namnet Gulddust har ytterligare ett antal personer gripits, misstänkta för inblandning i Revils hackerattacker.

Bland annat greps en 22-årig ukrainsk man i oktober och utlämnades till USA. I åtalet pekas han ut som ansvarig för attacken som drabbade Coop.

Det var den 2 juli som Revil lyckades ta sig in hos Kaseya, ett IT-företag i Florida i USA som säljer olika affärssystem. Hela 1 500 företag råkade illa ut i attacken, varav svenska Coop var ett av dem. Även Apotek Hjärtat, bensinkedjan St1 och SJ drabbades.

Systemen blev krypterade och låsta och endast hackergruppen kunde låsa upp dem – mot betalning.

Enligt Coop betalade man dock aldrig något till Revil utan ominstallerade i stället de utslagna kassasystemen. Avbrottet som varade i flera dagar kostade dock koncernen hundratals miljoner kronor.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på detaljhandeln

Välj nyhetsbrev